Čezmejni festival Bluenotte

Datum: 20.07.2018
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: Ali ste vedeli?

PETEK, 20. JULIJ, ob 19.00
Trg Evrope, Nova Gorica
UP GIOVANI

Večer, namenjen mladim in njihovi ustvarjalnosti, kjer se bo glasba prepletala z multimedijsko umetnostjo. Na odru bodo finalisti rock natečaja U35, ki se bodo potegovali za nastop kot predskupina King Kingom 22. julija. Zmagovalna skupina bo za nagrado dobila možnost, da posname svojo demo ploščo ter nastop na petih koncertih v klubih ali na pomembnejših dogodkih v Furlaniji-Julijski krajini. Nagrado za pet koncertov v živo bodo dobili prvi štirje kandidati.
Sledil bo koncert elektronske glasbe in ogled video projekcije zmagovalca video natečaja, namenjenega mladim video ustvarjalcem.
Projekt Up Giovani je finančno omogočila SIAE v okviru razpisa Sillumina-Periferie Urbane.
 
 
SOBOTA, 21. JULIJ
Trg Evrope, Nova Gorica

 
ob 20.30
TATJANA MIHELJ | PAOLA ROSSATO

 
Obeta se zanimiv večer v ženskem slogu z glasbenicama Tatjano Mihelj in Paolo Rossato, ki bosta nastopili kot predskupina Angležinje Kyle Brox.
 
Tatjana Mihelj je slovenska pevka, ki je svojo glasbeno pot začela že v devetdesetih letih v lokalnem goriškem okolju, za jazz pevko pa se je izšolala na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani. Z različnimi skupinami je kot pevka zabavne glasbe nastopala v Kanadi, Nemčiji in Švici. V obdobju samostojnega nastopanja je sodelovala z Otom Pestnerjem in sodelovala na izboru za tekmovanje za Pesem Evrovizije.

Paola Rossato je goriška kantavtorica, ki je aprila lani izdala svojo prvo ploščo z naslovom  "Facile", na kateri jo spremlja skupina najzanimivejših glasbenikov iz Furlanije-Julijske krajine: Sergio Giangaspero (kitara), Simone Serafini (bas, kontrabas in violončelo), Hermes Ghirardini (bobni in tolkala), Gianpaolo Rinaldi (klavir, hammond orgle), Mirko Cisilino (trobenta) in posebni gost raper Doro Gjat. Na Trgu Evrope bo nastopila kot solistka z nekaterimi skladbami iz svojega albuma, ki je z glasbenega vidika zelo oseben in z močno vsebino: v njem se prepletajo aktualni dogodki, humor in intimna razmišljanja. V najboljšem italijanskem kantavtorskem slogu in s svežino prvenca se Paola Rossato izkazuje kot izjemno sporočilna glasbenica.
 
 
ob 21.30
KYLA BROX (VB)

 
Kyla Brox - vokal
Danny Blomeley - bas
Paul Farr - kitara
Pablo Leoni - bobni
 
Kyla Brox, sedemkratna finalistka najprestižnejše britanske nagrade iz blues glasbe British Blues Awards in trikratna nominiranka za evropsko nagrado European Blues Awards, je ena od najboljših  britanskih pevk bluesa svoje generacije. Blues in soul se neločljivo prepletata v Kylini glasbi. Lahko je obenem nežna in odločna, briše razliko med užitkom in bolečino, kot so to nekoč počeli veliki umetniki. Kyla je hči legendarnega blues pevca Victorja Broxa. Na odru je začela nastopati pri 12 letih in ima za seboj veliko uspešnih albumov, vključno z zmagoslavnim „Coming Home“ (2004) in bolj zmernim a vseeno zanimivim „Grey Sky Blue“ (2009). Njeno najnovejše delo „Throw Away Your Blues“ (2016) je precej zanimivo in raziskuje različne Kyline vloge zapeljivke, dive, a tudi matere. Album pripoveduje o dogodkih iz vsakdanjega življenja, o delu, pomanjkanju časa v sodobnem svetu in pripoveduje o svoji družini. Na koncertih se pojavljata dve različici Kyle, ena je ostra pevka bluesa, druga je nežna soul pevka, ki govori o svojih strahovih in upih. Na festivalu Blue Notte bo nastopila skupaj s tremi odličnimi glasbeniki, s katerimi ji na odru uspe ustvariti popolno alkimijo. 
 
NEDELJA, 22. JULIJ, ob 21.30
Trg Evrope - Nova Gorica
KING KING (VB)
 
Alan Nimmo - vokal in kitara
Lindsay Coulson - bas
Wayne Proctor - bobni
Jonny Dyke - orgle / klavir
 
Blues Rock Review jih je imenovala za najboljšo rock blues skupino na svetu. Zasedba King King je dobitnica številnih mednarodnih nagrad, med njimi, štiri leta zapored, za najboljšo skupino na najprestižnejših britanskih nagradah iz blues glasbe British Blues Awards. Nastopali so z Johnom Mayallom na turneji, ki je bila posvečena njegovemu osemdesetemu rojstnemu dnevu.
Njihov četrti album "Exile and Grace", ki ga je zvočno oblikoval Chris Sheldon (tudi producent skupine Foo Fighters), je dosegel veliki uspeh. Leta 2017 so pristali na vrhu lestvic iTunes in Amazon Blues, kar jim je v letu 2018 odprlo vrata za nastope na večjih poletnih festivalih po vsej Evropi. S talentiranim in karizmatičnim vokalistom Alanom Nimmom na čelu bodo med septembrom in oktobrom posebni gostje na evropski turneji skupine Europe. Imeli bodo tudi čast nastopiti v znameniti dvorani Royal Albert Hall v Londonu.
Prvi slovenski in italijanski nastop na festivalu Blue Notte.

VSTOP PROST