Festival Glasbe sveta 2018

Datum: 06.08.2018
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: Ali ste vedeli?

Festival odpira svoja vrata letos izjemoma na ponedeljek, 6. avgusta in bo razvajal glasbene občutke obiskovalcev vsak torek do konca meseca.

Pod pokroviteljstvom Mestne občine Nova Gorica, Goriškega muzeja in letos tudi Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, se bodo tako na letošnjem festivalu predstavili priznani sardinski jazz trobentač Paolo Fresu, Bratko Bibič s svojim kvartetom Dedly Woodleybears, Brina s svojo skupino in Slovensko Mladinsko Gledališče s predstavo Pasja procesija.
 

Več na http://glasbesveta.org/ in https://www.facebook.com/festival.glasbe.sveta

Nakup vstopnic je možen na dan dogodka od 19. ure naprej. Rezervacije so možne po elektronski pošti na glasbe.sveta@gmail.com . Na tem naslovu smo vam na voljo tudi za vsa ostala vprašanja. V primeru dežja bo koncert v gradu oziroma v Kulturnem domu Nova Gorica.

_____________________________________________________________________________

O FESTIVALU GLASBE SVETA

Etno in jazz Festival Glasbe sveta se v evropskem letu kulturne dediščine ponovno vrača na grad Kromberk. Prireditev, katere namen je opozarjati na pomembnost prenašanja izkušenj in tradicij naših prednikov, je sama postala tradicionalna.

Brez pozitivnega odziva javnosti seveda ne bi šlo. In ker je bila prireditev na vrtu Gradu Kromberk pri Novi Gorici v preteklih izvedbah dobro obiskana, je vse nared za ponovno popestritev avgustovskih torkovih večerov. In to ne samo z glasbo. Del festivala je namreč že vseskozi in bo tudi letos tržnica Dobrote sveta. Na pokušino bodo različni pridelki, zrasli iz zemlje Goriške in drugih regij.

SKRBNO IZBRANI GLASBENIKI

V idilično okolje grajskega vrta organizatorji vedno povabijo izjemne glasbenike, ki se v svojem ustvarjanju naslanjajo na ljudsko glasbo ali na več desetletij uveljavljene glasbene vzorce. Izročilu dodajajo moderne glasbene trende in pa tradicije iz okolji, od koder sami izhajajo.

Ko ti umetniki aktualizirajo in bogatijo izročilo, poskrbijo, da to ne bi zamrlo – kot so to v preteklosti počeli brezimni ljudski godci. Obenem s tem pokažejo na neizogibnost povezovanja in soobstoja različnih kultur v različnih okoljih in časih. In s kombinacijo na prvi pogled nezdružljivega spodbujajo domišljijo obiskovalcev festivala.

Pod pokroviteljstvom Mestne občine Nova Gorica, Goriškega muzeja in letos tudi Ministrstva za kulturo R Slovenije, se bodo tako na letošnjem festivalu predstavili priznani sardinski jazz trobentač Paolo Fresu, Bratko Bibič s svojim kvartetom Dedly Woodleybears, Brina s svojo skupino in Slovensko Mladinsko Gledališče s predstavo Pasja procesija.

TRŽNICA BUTIČNIH DOBROT

Tudi spremljajoča tržnica Dobrote sveta ponuja aktualizirano in obogateno tradicijo. Oljarji, vinarji, sirarji, čebelarji in drugi kmetijci z bovškega, kobariškega, cerkljanskega, vipavskega, iz Goriških Brd, slovenske Istre, italijanske Furlanije in s tržaškega Krasa na stojnice prinesejo svoje pridelke in jih ponudijo v okušanje in nakup gurmanom.

RAZNOLIKOST

Pretekle edicije festivala so pred in v Grad Kromberk med drugim prinesle nastope Svetlane Makarovič, Tamare Obrovac, Marka Hatlaka, Triloka Gurtuja, Habiba Koiteja, skupin Šukar in Mostar Sevdah Reuninon, Nece Falk, Tomaža Pengova, Roberta Jukiča, Eline Duni, Paul McCandlessa, Vinka Globokarja, Ralph Townerja, Boštjana Gombača, TPPZ “Pinko Tomažič” in še bi lahko naštevali. Tudi letošnji avgustovski torki bodo glasbeno tako zelo raznoliki, kot bi ne šlo za isti glasbeni festival.

A zakaj taka raznolikost?

Če se ne potrudimo in se ne čisto zavestno zapodimo v iskanje alternativnih medijskih kanalov, že sedaj nevede beremo samo novice iz povsem usklajenih virov. Če se ne potrudimo iskati alternativ, na vseh možnih radijskih kanalih pretežno že poslušamo samo brezčutno »štanc« glasbo. Če samo sledimo množici, se na najbolj prepoznavne poletne festivale odpravimo poslušat prav skupine, ki se najpogosteje predvajajo na najbolj poslušanih radiih. Če vzamemo, kar nam pač ponudijo, v kinu vsakič znova gledamo filme, narejene po istem kopitu, s popolnoma predvidljivimi zasuki. In če se ne potrudimo, stalno jemo isto.

In, priznajmo si, večinoma se pač ne potrudimo. Energijo raje vlagamo v delo. Ali v to, da bi delo dobili. Ali pa se nam preprosto ne ljubi iskati alternativ, češ, saj nam nič ne manjka.

Zdaj pa se spomnite na trenutek, ko je v avtu v frekvenco radia, ki ga poslušate, vskočila glasba z drugega, morda tujega radia in vas čisto vznemirila. Pomislite na film, ki je bil tako drugačen od ostalih, da ste si v dobi downloadanja in streamanja kupili kar DVD filma. Ali na povabilo prijateljev na koncert skupine, za katero do takrat niste slišali, pa ste s koncerta odšli bogatejši za majico z motivom te skupine. In pomislite na obed, ki vam je dal misliti, kako nezanimive jedi jeste vsak dan. Ste po teh doživetjih res še bili isti človek kot pred tem?

Kar nas obdaja, nas tudi oblikuje. In ko je to tako raznoliko, kot so nastopajoči na festivalu Glasbe sveta, se – tako se nadejamo organizatorji – vznemirljivosti, novosti zgodijo prej in raje, kot bi se sicer. Za to in zato smo se resnično potrudili. Že sedmo leto zapored.

Vljudno vabljeni na (ponovno) preobrazbo.

 

PROGRAM FESTIVALA

 

Ponedeljek, 6. avgust

Paolo Fresu & Daniele di Bonaventura

Študij instrumenta je začel že v 11. letu starosti v glasbenem orkestru svoje domače vasi. Po različnih izkušnjah na področju popularne glasbe leta 1980 odkrije jazz in začne delovati kot profesionalni glasbenik leta 1982, ko začne snemati za RAI pod vodstvom Bruna Tommasa in se udeležuje seminarjev na festivalu Siena Jazz. Leta 1984 diplomira iz trobente na Konservatoriju v Cagliariju in istega leta prejme nagrade RadioUno jazz, Musica jazz in RadioCorriere TV kot najobetavnejši jazz talent v Italiji.

Poleg poučevanja na vrsti pomembnejših italijanskih in mednarodnih šol se lahko pohvali še s številnimi sodelovanji z najvidnejšimi predstavniki afroameriške glasbe v zadnjih 30 letih, kot so: E. Rava, A. Salis, E. Pieranunzi, G. Gaslini, GL. Trovesi, A. Romano, G. Ferris, J. Taylor, K. Wheeler, P. Danielsson, J. Christensen, G. Mulligan, B. Brookmayer, D. Liebman, K. Berger, D. Holland, R. Beirach, J. Zorn, J. Abercrombie, H. Merril, R. Towner, R. Galliano, M. Portal, T. Gurtu, J. Lee, Gunther Schüller, P. McCandless, J. Hall, L. Soloff, Ralph Towner, Gil Evans Orchestra, Toots Thielemans, itd.
Posnel je več kot tristo petdeset plošč, od katerih več kot osemdeset pod svojim imenom ali v sodelovanju z mednarodnimi glasbeniki (za francoske, nemške, japonske, španske, nizozemski, švicarske, kanadske in grške znamke)

Vedno več je tudi še trajajočih sodelovanj, med katerimi velja izpostaviti duet z Urijem Cainejem, sodelovanje s Carlo Bley in Steveom Swallowom ter posrečeno srečanje z Ralphom Townerjem, ki mu je omogočil dostop do kroga priznane in prestižne znamke ECM, ki je objavila čudovito delo Mistico Mediterraneo z Danielem Di Bonaventuro in večglasnim zborom A. Filetta. Trenutno sodeluje v mednarodnih projektih, in sicer v triu z Richardom Gallianom in švedskim pianistom Janom Lundgrenom ("Mare Nostrum") ter vrsti novih pustolovščin z novimi vidnimi predstavniki mednarodne jazz scene, kot so: Omar Sosa, Gianluca Petrella, Manu Katché, Eivind Aarset in Dave Douglas. Zanimivi so tudi projekti z priznanimi osebnostmi italijanskega literarnega in gledališkega sveta (Ascanio Celestini, Lella Costa, Stefano Benni, Milena Vukotic). Aktivno sodeluje pri mnogoštevilnih projektih, zaradi česar vsako leto našteje več kot dvesto koncertov na vseh koncih sveta. Živi v Parizu, Bologni in na rodni Sardiniji.

 

Paolo Fresu – trobenta, elektronika

Daniele di bonaventura – bandeon, elektronika

http://www.paolofresu.it/

 

Torek, 14. avgust:

Bratko Bibič & Dedley Woodleybears

Harmonikar in skladatelj Bratko Bibič je v novo epizodo »Kabineta čudes Brutka Bimbiča« povabil dva glasbenika in glasbenico mlade generacije, živeče in delujoče v Avstriji. S harmonikarjem in sladateljem Paulom Schuberthom redno (so)delujeta v petnajstčlanskem harmonikarskim orkestru Die Wiener Ziehharmoniker od njegove ustanovitve leta 2009, ko prvič skupaj z Ottom Lechnerjem in Hansem Dietchem izvedeta cover komada skupine Iron Butterfly »In-a-gadda-da-vida«. S saksofonistko Victorio Pfeil, s katero Schuberth sicer igra v »trio akk:zent«, in z violinistom češkega rodu Tomášem Novákom, s katerim nastopata v duetu, so formirali trio Dedley Woodleybears posebej zaradi gostovanja v slovenski epizodi avgusta 2015, kjer so koncertirali v Ljubljani, Izoli, Laborju in Novem mestu. Izvajajo koncertni program Bibičevih izbranih novih in ozelenelih »domišljijskih filmsko pripovednih« »zmešanih venčkov«, iz stilsko raznovrstnega koncertnega nabora vseh članov tria Dedley Woodleybears pa zajemajo avantgardni jazz, »novo glasbo«, eksperimentalno svetovno glasbo, kritične delavske pesmi, niso pa jim tuje turške, slovaške, makedonske ljudske pesmi in improvizacije. Skratka, glasbeniki ne presenečajo le spoštovane publike, temveč tudi sami sebe, kar so na začetku leta 2017 dokazali tudi na gala zatvoritvenem koncertu 17. edicije enega največjih evropskih festivalov harmonikarske glasbe, dunajskega Akkordeon Festival Vienna.

Bratko Bibič – harmonika

Paul Schuberth – harmonika

Victoria Vicy Pfeil – saksofoni

Tomáš Novák – violina

 

Torek, 21. avgust:

Brina & BRINA: Slečena koža

Brina Vogelnik in njen bend BRINA potiho in vztrajno ustvarjajo in širijo svoj glasbeni izraz. Bend igra akustično s temačnim zvenom z na trenutke kabaretnim in jazzovskim pridihom. Ta nežno izpostavi Brinin trhli skoraj otroški glas in ga drugič osvobodi v vsej svoji surovosti. Navdihujoča mešanica glasbenih žanrov. Zdi se prav to, da je vsaka Brinina pesem odigrana v svojem žanru, vse pa so mojstrsko prepletene in zaključene v celoto. In tu nastopi bend, glasbeniki, ki mešajo in z občutkom dodajajo elemente tango harmonike, slide kitare, sprehajajočega basa, veličastnega zbora glasov, pretanjeno ritmično sekcijo in strastno violino.

Namreč to je Brina, hodi po robu in odkriva nove in nove načine glasbenega, pripovednega in zvočnega izražanja.

 

Brina Vogelnik – glas

Nino de Gleria - bas

Jelena Ždrale – violina

Blaž Celarec - bobni

Luka Ropret - kitara

Drago Ivanuša - harmonika

 

Torek, 28. avgust

Slovensko Mladinsko Gledališče: Pasja procesija

Domače živali in živali z juga se srečajo na dveh straneh žice. Sumničavo se motrijo. Kam je izginila kokoš? Bo kakadu rešil dan? Potrebuje slon nujno medicinsko obravnavo? Kaj natanko počno slinarji v prostem času? Številnim generacijam staršev in otrok v ušesih odzvanjajo in domišljijo spodbujajo pesmi Svetlane Makarovič, katerih osrednje teme so drugačnost, drugost in tujost. In to so teme, ki žal znova postajajo vse pomembnejše. Zato smo jih obudili in povezali v Pasji procesiji, koncertni uprizoritvi izbora Svetlaninih otroških pesmi, ki jih v sodobnih aranžmajih Uroša Buha pojejo izvrstni vokalisti Slovenskega mladinskega gledališča. Povezujejo jih s pripovedjo, ki otrokom približa tudi temnejše plati sveta okoli nas in spodbuja premislek o povezovanju in sprejemanju drugačnosti.

Zasnova in režija: Jure Novak

Igrajo: Damjana Černe, Anja Novak, Ivan Peternelj, Blaž Šef

Glasbeniki: Uroš Buh (kitara, glas), Jošt Drašler (kontrabas, bas kitara), Vid Drašler (bobni, tolkala, zvočila), Rok Šinkovec (klaviature, harmonika, glas), Matjaž Ugovšek (kitara, glas), Nace Kogej (saksofon)

Glasbeni aranžmaji: Uroš Buh

Video animacija in scenografija: Leon Vidmar

Vodenje videa: Matej Marinček

Oblikovanje zvoka: Jure Vlahovič / Silvo Zupančič

Oblikovanje luči: David Cvelbar

Kostumografija: Slavica Janošević

Koreografija: Ivan Peternelj

Lektorica: Mateja Dermelj

Vodja predstave: Gašper Tesner

https://www.youtube.com/watch?v=hFmASrRy8rw