Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Nevarnost prenamnožitve podlubnikov v letu 2023

DATUM OBJAVE 01. marec 2023
VIR Mestna občina Nova Gorica

Območna enota (OE) Tolmin obvešča lastnike gozdov, še posebej na območju Trnovskega gozda ter Banjšic z Lokovci, o veliki verjetnosti prenamnožitve podlubnikov v letu 2023.

Že lansko leto je Zavod za gozdove (ZGS) zaznal povečan obseg sečenj zaradi jelovih in smrekovih podlubnikov. Vzrok so najverjetneje izrazito neugodne vremenske razmere v letu 2022, kot so suša in visoke temperature v času vegetacijske dobe.

Lastniki gozdov so pozvani, da najkasneje do sredine marca vsaj enkrat pregledajo svoje parcele, na katerih imajo smreke ali jelke. Če opazijo karkoli sumljivega, predvsem sušeča se drevesa in odpadanje skorje, naj o tem takoj obvestijo pristojno krajevno enoto ZGS, kjer jim bodo podali nadaljnja navodila. Vsi lastniki, ki imajo posekane iglavce iz zimske sečnje še v gozdu, naj les čimprej odpeljejo iz gozda.

ZGS je dolžan za vsa drevesa, ki so napadena s podlubniki, izdati odločbo za nujni posek (odločba C), na kateri sta navedeni količina napadenega drevja in rok, do katerega mora biti to posekano in odpeljano iz gozda. Odločba je izvršljiva, kar pomeni, da če lastnik ne opravi oz. ne zagotovi z odločbo predpisanih del v predvidenem roku, to zagotovi ZGS na lastnikove stroške.
Lastnik gozda lahko začne z izvedbo sečnje lubadark že pred izdajo odločbe, vendar mora o tem predhodno obvestiti ZGS.

Zelo pomembno je, da se ukrepi za zatiranje podlubnikov izvedejo že pred prvim rojenjem podlubnikov (prva polovica aprila).

ZGS izvaja še druge preprečevalno-zatiralne ukrepe, npr. postavitev lovnih nastav in kontrolno lovnih pasti.

Visoka drevesa v gozdu