Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Agromelioracija na komasacijskih kompleksih Kamnovec, Komuni, Logi in Mandrija

  • DATUM OBJAVE 13. maj 2022

  • STATUS PROJEKTA: Projekti v izvajanju

Program razvoja podeželja

 

Osnovni podatki o projektih:

Kompleks

Kamnovec

Komuni

Logi

Mandrija

Lokacija (katastrska občina)

k.o. Dornberk

k.o. Branik

k.o. Dornberk

k.o. Branik

k.o. Prvačina

k.o. Dornberk

Velikost območja v ha

18,5

16

16,2

25

Vrednost v EUR

101.081,38

86.710,50

89.408,23

124.693,59

Delež sofinanciranja

99,81

99,48

99,21

99,17

Predvideni zaključek

Avgust 2023

Avgust 2023

Avgust 2023

Avgust 2023

 

Podrobnejši opis projektov

Parcelno stanje na območjih projektov je neskladno z dejanskim stanjem uporabe kmetijskih zemljišč v naravi zaradi pred desetletji delno izvedene komasacije. Neurejeno lastniško in parcelno stanje predstavlja mnoge administrativne ovire lastnikom zemljišč, delno ta problem vpliva tudi na neobdelanost oziroma zaraščenost določenih površin znotraj območij (vprašanje lastništva, problematičnost prodaje zemljišča).

Mestna občina Nova Gorica je v prvi polovici leta 2019 začela s postopki za ureditev stanja na območju projektov. V letu 2021 so bili projekti prijavljeni na Javni razpis za podporo za naložbe v infrastrukturo, povezano z razvojem, posodabljanjem ali prilagoditvijo kmetijstva in gozdarstva, operacija Agromelioracija na komasacijskih območjih Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja. Vsi štirje projekti so prejeli pozitivne odločbe o sofinanciranju, z aktivnostmi na projektih pa začenjamo v letu 2022. Komasacija v kompleksu Mandrija bo zaključena sredi leta 2023, na ostalih kompleksih pa predvidoma leto kasneje.

Nove parcele bodo v okviru projektov oblikovane v zaključene in smiselne celote skladno z obstoječim stanjem v naravi in z upoštevanjem optimalnih zahtev uporabe sodobne kmetijske mehanizacije. Med pričakovanimi učinki komasacije in agromelioracije je potrebno predvsem izpostaviti odpravo administrativne ovire povezanih za neurejenim lastniškim stanjem, kar bo omogočilo nadaljnji razvoj kmetijskih gospodarstev. Meje bodo urejene, možno bo prodajati/kupovati zemljišča brez posebnih težav. Te učinke je sicer težko finančno ovrednotiti, so pa zagotovo med najpomembnejšimi na komasacijskih območjih. Z izvedbo komasacije in agromelioracije kmetijskih zemljišč se bo razrešil problem neurejenega lastniškega stanja in dostopnost vseh parcel, kar bo vplivalo tudi na ohranjanje kmetijske pridelave, negovanje krajine in krajinsko identiteto tega območja. 

 

Informacije o projektu:

Zdenka Kompare 

e-pošta: zdenka.kompare@nova-gorica.si

Prikaz komasacijskega območja Kamnovec
Prikaz komasacijskega območja Kamnovec
Prikaz komasacijskega območja Komuni
Prikaz komasacijskega območja Komuni
Prikaz komasacijskega območja Logi
Prikaz komasacijskega območja Logi
Prikaz komasacijskega območja Mandrija
Prikaz komasacijskega območja Mandrija