Novi ambasador programa Svit na Goriškem postal Vojko Čermelj

datum: 11.12.2018

kategorija: Ali ste vedeli?

Program Svit je Državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Vključuje moške in ženske v starosti od 50 do 74 let, in sicer vsaki 2 leti.

Rak na debelem črevesu in danki je v Sloveniji velik zdravstveni problem; je drugi najpogostejši rak, število teh rakov pa se vsako leto povečuje. Zaradi poznega odkrivanja raka na debelem črevesu in danki je umrljivost za tem rakom še vedno velika, zdravljenje pa je za bolnike naporno in manj uspešno.

S Programom Svit lahko veliko rakov na debelem črevesu in danki preprečimo, ker odkrivamo in odstranjujemo polipe, ki so predstopnje raka. Veliko teh rakov pa bomo odkrili tako zgodaj, da bo zdravljenje manj obremenjujoče in predvsem veliko uspešnejše. 

Novi ambasador za goriško regijo je Vojko Čermelj, ki se je z vizijo in poslanstvom Programa Svit spoznal v zaključni fazi zdravljenja recidiva raka debelega črevesa. Svoje izkušnje je z ostalimi bolniki delil že na Onkološkem inštitutu v Ljubljani. Danes je zdrav in želi izkušnje deliti z vsemi ljudmi, predvsem pa s tistimi, ki imajo pomisleke in odklonilni odnos do poslanstva Programa Svit. O svoji izkušnji pravi:  »Septembra 2015 sem zbolel, diagnoza divertikulitis in peritonitis, oktobra 2015 me je doletel še mioperikarditis. Do konca januarja 2016 sem doživel dva neuspešna poskusa kolonoskopije. Dan po valentinovem 2016 sem bil v šempetrski bolnišnici prvič operiran, histološka preiskava odrezanega dela debelega črevesa je pokazala, da je šlo za raka debelega črevesa. Aprila 2016, po opravljeni kolonoskopiji in laboratorijskih preiskavah se je pojavil sum, da se je rak ponovil. Na OI Ljubljana, kamor sem bil napoten, se je po številnih preiskavah ta sum tudi potrdil. Po petih ciklih kombinirane kemoterapije, vstavitvi venske valvule in dvaindvajsetih obsevanjih sem bil decembra 2016 ponovno operiran. Po operaciji je sledilo še pet ciklov kemoterapije ter maja 2017 na operativnem posegu zapora stome. V začetku maja 2018 sem bil zaradi posledic bolezni invalidsko upokojen. S težavami, ki sem jih v tem času doživel, sem si nabral izkušnje, prišel v kontakt s Programom Svit, katerega vizija mi je tako blizu, da je v meni dozorela želja po sodelovanju in ozaveščanju ljudi. Program Svit je namenjen vsem nam, ne odlašajte s sodelovanjem, Vaše življenje je predvsem v Vaših rokah.« (Ambasador programa Svit - sporočilo za javnost.pdf)

Odzovite se na povabilo Programa Svit, gre za vaše zdravje in vaše življenje.

Več o Programu Svitsi lahko preberete na spletni povezavi: www.program-svit.si

 

Vojko Cermelj ambasador Svit