Brezplačno cepljenje proti gripi v sezoni 2020/2021

datum: 20.10.2020

kategorija: Ali ste vedeli?

Obveščamo vas, da so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje OE Nova Gorica pričeli s cepljenjem proti gripi. Cepljenje je za vse, ki imajo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje, BREZPLAČNO.

Letos želimo zaradi širjenja Covida-19 preprečiti zaplete ob pojavu sezonske gripe, zaradi katere se vsako zimo v bolnišnicah zdravi veliko število ljudi. S cepljenjem pomagamo tudi zdravstvenemu sistemu, ki pritiska dveh epidemij hkrati, sezonske gripe in koronavirusa, ne bo zmogel.

Cepljenje proti gripi je še zlasti priporočljivo za skupine z večjim tveganjem za težji potek ali zaplete gripe:

  • za kronične bolnike,
  • osebe, stare 65 let in več,
  • majhne otroke (od 6 mesecev do 23 mesecev starosti),
  • nosečnice
  • ter za osebe z izjemno povečano telesno težo (ITM ≥40).

Cepljenje je posebej priporočljivo tudi za osebe, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, še posebno to velja za zdravstvene delavce in sodelavce, zaposlene v domovih starejših občanov ter druge nujne službe.

Na cepljenje lahko pridejo le zdrave osebe, ki v zadnjih 14 dneh niso imele znakov respiratorne okužbe (povišana temperatura, kašelj, bolečine v grlu, žrelu, znaki prehlada, bolečine v mišicah), prav tako pa okužbe niso imele osebe, s katerimi živijo v istem gospodinjstvu.

Na cepljenje v ambulanti NIJZ OE Nova Gorica se lahko naročite ob ponedeljkih in torkih, med 13. in 14. uro, ter ob sredah in četrtkih, med 9. in 10. uro:

  • na telefonsko številko: 05/330-86-10,
  • na elektronski naslov: ambulantaNG@nijz.si ali
  • po navadni pošti na: NIJZ OE Nova Gorica, Vipavska cesta 13, 5000 Nova Gorica (pri naročanju po elektronski in navadni pošti napišite vašo telefonsko številko, da vas bodo lahko podpisali).

V tem tednu bodo s cepljenjem pričeli tudi v Zdravstvenem domu Osnovno varstvo Nova Gorica. Za cepljenje se je potrebno naročiti v ambulanti izbranega družinskega zdravnika ali pediatra (če gre za otroke).