Župan sprejel črnogorskega ministra za šolstvo in znanost ter norveško-švedsko delegacijo

Datum: 10.10.2003
Vir: Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana
Rubrika: Sporočilo za javnost

Včeraj je župan Mestne občine Nova Gorica Mirko Brulc sprejel črnogorskega ministra za šolstvo in znanost prof. dr. Slobodana Backovića,ki se zanima za nakup pohištva za opremo šol, ki ga izdeluje podjetje Gonzaga iz Nove Gorice. Po dvanajsti uri pa je župan sprejel predstavnike Norveško - švedskega iniciativnega odbora Interreg IIIA "Nordijski zeleni pas". Odbor sestavljajo predstavniki osrednjih okrožij in občin Norveške in Švedske ter gospodarske zbornice.

Črnogorski minister za šolstvo in znnaost se je županu zahvalil za sprejem in povedal, da ga zelo zanima možnost nakupa pohištva za opremljanje obstoječih šol, pa tudi novih, saj naj bi v kratkem v Črni Gori gradili nove.

Na drugem sprejemu, na katerem je župan sprejel norveško-švedsko delegacijo, so gostje povedali, da

je osrednji namen obiska spoznati dosedanje sodelovanje, ki poteka med Slovenijo (pristopno članico) in Italijo (polnopravno članico EU) ter podrobneje na obmejnem območju, skupne projekte, ki jih je podprla EU, sodelovanje na področju gospodarstva in turizma, kar predvideva program Interreg IIIA. Kot so povedali na sprejemu, jih zelo zanimajo naše izkušnje, zlasti način, s katerim pritegnemo podjetja k sodelovanju. Regija "Nordijski zeleni pas", iz katere prihajajo, obsega območje 90.000 km2 in šteje 529.000 prebivalce, od tega 5,8 prebivalcev na km2. Kot so povedali gostje, je zanjo značilno že tradicionalno čezmejno sodelovanje, ki intenzivneje poteka zadnjih dvajset let.

Direktorica GZS Območne zbornice za severno Primorsko Mirjam Božič jim je predstavila naše pridobivanje sredstev iz skladov Evropske unije in težave, ki pri tem nastajajo. Obenem pa jim je predstavila povezovanje različnih akterjev za črpanje sredstev iz strukturnih skladov. Poudarila je, da smo včasih še premalo ambiciozni na področju gospodarstva. Ob tem pa dodala, da imamo pripravljeno vizijo razvoja do leta 2013, vendar da bomo morali vzpostaviti še veliko inovacijske kulture in da nam še vedno primanjkuje idej. Izpostavila je tudi našo željo, da bi pospešili tako izobraževanje, iz katerega bodo izšli visoko kvalificirani kadri. Poudarila je še, da skušamo v Novi Gorici vzpostaviti univerzitetno mesto, zato bi bilo dobrodošlo sodelovanje tudi na tem področju.


< Nazaj na seznam