Predstavniki mešane slovenske-italijanske komisije za obnavljanje in vzdrževanje državne meje na ogledu meje pri železniški postaji v Novi Gorici

Datum: 30.10.2003
Vir: Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana
Rubrika: Sporočilo za javnost

Župan Mestne občine Nova Gorica Mirko Brulc je danes dopoldan sprejel delegacijo mešane slovenske-italijanske komisije za obnavljanje in vzdrževanje državne meje: Antonia Tarellija iz italijanskega ministrstva za zunanje zadeve, Tomaža Petka, svetovalca vlade RS in Aladarja Belca, svetovalca vlade RS. Delegacija je danes obiskala Novo Gorico z namenom, da se seznani s projekti ureditve skupnega trga na meji pri železniški postaji v Novi Gorici in z ostalimi stališči in željami obeh lokalnih skupnosti (Nove Gorice in Gorice) glede vprašanja meje. Župan Mirko Brulc in načelnik Oddelka za okolje in prostor Niko Jurca sta jim podrobno predstavila skupne načrte na omenjenem območju za čim bolj odprto mejo, ki jih bodo predstavniki komisije posredovali v Ljubljano in Rim.

Župan je sogovornike opozoril tudi na zelo motečo bodečo žico na ograji na Sabotinski cesti, ki v določenem delu preko italijanskega ozemlja povezuje Novo Gorico z Goriškimi Brdi. Gospodu Tarelliju je posredoval prošnjo za odstranitev te ovire, ki ni v zgled dobremu sodelovanju ob meji.

Kot je na srečanju povedal gospod Belec, je slovenska vlada že odobrila odstranitev najmanj 200 metrskega pasu ograje na meji pri železniški postaji v Novi Gorici, gospod Tarelli pa bo v Rim prenesel željo po odstranitvi ograje na celotni dolžini. Obenem bo v sporočilu prenesel tudi predloge lokalne skupnosti o ureditvi tega območja. Dodal je še, da bo ob tem potrebno razmišljati o skupnem slovenskem in italijanskem nadzoru na meji.

Sprejemu na Mestni občini Nova Gorica je sledil ogled območja na meji pri železniški postaji v Novi Gorici, kjer so se pridružili še predstavniki Občine Gorica v Italiji.


< Nazaj na seznam