Na Gradu Kromberk mednarodna znanstvena konferenca ob 100. obletnici prve svetovne vojne

Datum: 25.04.2017
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: Sporočilo za javnost

Na Gradu Kromberk je danes potekala mednarodna znanstvena konferenca ob 100. obletnici prve svetovne vojne Od Soče do Višegrada, Prva svetovna vojna iz srednjeevropske perspektive. Konferenco so organizirala veleposlaništva Češke republike, Slovaške republike, Poljske republike in Madžarske republike, združena v Višegrajsko skupino v Republiki Sloveniji, v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica, Univerzo v Novi Gorici, s Slovensko akademijo znanosti in umetnosti ter Častnim konzulatom Republike Poljske v Novi Gorici.

Ob začetku srečanja so pozdravne besede prispevali veleposlanik Republike Poljske v Sloveniji, Paweł Czerwiński, rektor Univerze v Novi Gorici, Danilo Zavrtanik, ter župan Mestne občine Nova Gorica, Matej Arčon, ki so poudarili pomen in nujo spominjanja.

Po stotih letih v Srednji Evropi živimo v obdobju miru, narodi so svobodni, kar je temelj za njihov nadaljnji razvoj. To pa ne bi bilo mogoče brez srednjeevropskega sodelovanja, ki je eden izmed pogojev za zagotavljanje današnjih razmer. Namen konference je bil vzbuditi zanimanje za teme, povezane z zgodovino sodelovanja v regiji, z različnih vidikov ter spodbuditi proučevanje tovrstnih vsebin. Konferenca je bila priložnost, da na burno preteklost Evrope pogledamo z vidika srednjeevropskih narodov. Vojna, ki je terjala na milijone človeških žrtev in v kateri je bil uničen velik del naše regije, je vplivala na nastanek novih držav, obnovo starih, predvsem pa privedla do konca nadvlade tujih cesarstev na tem področju.

Ob tej priložnosti je na gradu postavljena tudi dokumentarna fotografska razstava Vojni fotografi.

 

Foto: Mateja Pelikan


< Nazaj na seznam