Študijski obisk čezmejnega zdravstvenega osebja na Danskem v okviru projekta EZTS GO "Salute – Zdravstvo" 

Datum: 11.05.2018
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: Sporočilo za javnost

Skupina italijanskih in slovenskih zdravstvenih strokovnjakov je včeraj zaključila tridnevni študijski obisk na Danskem v okviru projekta Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje EZTS GO »Salute – Zdravstvo«. 

Čezmejna skupina babic in ginekologov Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca, Zdravstvenega doma Nova Gorica in zdravstvenega podjetja »Assistenza Sanitaria n. 2 Bassa Friulana-Isontina« je obiskala bolnišnico v danskem mestu Aabenraa, kjer se je seznanila s tamkajšnjo prakso obravnave fiziološke nosečnosti, z organizacijo, zakonodajo in s smernicami s področja predporodnega varstva na Danskem ter vlogo zdravstvenih delavcev pri nosečnosti in porodu. 

Gre za prvega od predvidenih treh študijskih obiskov, katerih namen je spoznavanje različnih zdravstvenih praks s področja fiziološke nosečnosti po Evropi. Strokovna zdravstvena ekipa bo v juniju obiskala še zdravstvene ustanove v Angliji in na Nizozemskem. Izkušnje in pridobljeno znanje bo skupina nadalje analizirala in uporabila za določitev prednosti ter slabosti posameznih sistemov z namenom, da se naposled opredeli za tisto metodologijo, ki bo kar najbolj primerna za vpeljavo na čezmejnem območju EZTS GO. 

Obravnava fiziološke nosečnosti je sicer eden od petih pilotnih zdravstvenih projektov čezmejnega projekta EZTS GO »Salute – Zdravstvo«, katerega osrednji cilj je izboljšati zdravstvene in socialne storitve na območju EZTS GO.

 

 


< Nazaj na seznam