Tekači bodo na letošnjem Teku treh vrhov "osvojili Triglav"

Datum: 28.10.2019
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: V središču

Miha Repič, pobudnik in vodja Teka treh vrhov, ter ambasador teka Renato Lešnik, ki je letos osvojil Ultra-Trail Mont Blanc, sta skupaj s podžupani Mestne občine Nova Gorica, Občine Brda, Občine Gorica (I) in Občine Kanal ob Soči na novinarski konferenci predstavila letošnji Tek treh vrhov, ki bo zopet združil tekače po poteh miru in čudovite narave. Novinarska konferenca je potekala ob planinski koči pod vrhom Sabotina. To mesto ni bilo izbrano naključno, saj se nahaja v Parku miru, kjer so se v I. svetovni vojni bili težki boji soške fronte. V soboto, 2. novembra,  bo tu potekal Tek treh vrhov, ki uresničuje poslanstvo miru in skupne prihodnosti. Ideja za ta tek se je rodila na druženju tekačev s slovenske in italijanske strani, ki so med tekom na Škabrijel, Sveto Goro in Sabotin razvili idejo skupnega teka, katerega načrt je povezati narode. Ambiciozen cilj za prihodnost je, po besedah novogoriškega podžupana Simona Rosiča, postaviti tek na evropski zemljevid velikih tekaških prireditev in na njem združiti vseh 22 narodov, ki so bili udeleženi na soški fronti. 

Tek treh vrhov bo letos zaživel tretjič zapovrstjo in bo najzahtevnejši doslej. 12- in 28-kilometrski se bo pridružila še preizkušnja na 58 kilometrov, ki vsebuje prvine gorskega teka. Trasa najzahtevnejšega teka bo povezala kar štiri občine, organizatorji pa ocenjujejo, da jo bodo tekači premagali v 12 urah. Organizator teka, Javni zavod za šport Nova Gorica, je pod vodstvom vodje prireditve Mihe Repiča tako kot doslej start in cilj vseh treh preizkušenj postavil v Kajak center v Solkanu. Tek se bo začel v soboto, 2. novembra 2019,  in sicer na 12 km ob 10. uri, na 28 km ob 9. uri in na 58 km ob 7. uri. Tekačem in organizatorjem je v veliko pomoč tudi domači Kajak klub Soške elektrarne, ki bo med drugim poskrbel za prevoz tekačev z raftom čez reko Sočo. 

Miha Repič, vodja teka, se zahvaljuje slovenskemu vrhunskemu ultra trail tekaču Renatu Lešniku, ki je letos prevzel velik delež načrtovanja tekaških prog in organizacije. Predvsem pa je spomnil na poslanstvo teka, ki naj služi kot opomin na grozote I. svetovne vojne in obenem kot želja, da bi vnuki in pravnuki vojakov, ki so se bojevali na soški fronti, prišli v naše kraje bodisi kot turisti bodisi kot obiskovalci krajev, ki jih je močno zaznamovala zgodovina. Renato Lešnik, ambasador Teka treh vrhov, pa je povedal, da bodo tekači, ki bodo pretekli 58 km, premagali višino Triglava – 2864 m. Lešnik je izpostavil tudi lepoto narave: »Tekači bodo na tem teku deležni prelepih poti med rdečkastim rujem. Poti, ki so nekoč ločevale, zdaj združujejo. Glede na to, da bodo tekli skozi kaverne, bodo ob izhodu iz njih iz zgodovine vstopili v prihodnost.« Lešnik je poudaril še posebnost Teka treh vrhov, ki jo predstavlja prečkanje reke z raftom. Kot pravi, je to edini tovrstni tek v Sloveniji, kar so tekmovalci doslej sprejeli z velikim veseljem. Organizatorji so poudarili, da so dobro poskrbeli tudi za varnost tekačev. Doslej jih je prijavljenih 350, in sicer iz Slovenije, Italije, Nemčije, Avstrije in Makedonije. 

Izjemno sporočilno moč Teka treh vrhov so prepoznale tudi štiri občine, po katerih poteka tek: Mestna občina Nova Gorica, Občina Brda, Občina Gorica in Občina Kanal in Soči, ki so se povezale in podprle prireditev. Skupaj z organizatorji si jo želijo razvijati in širiti ter jo, kot poudarja novogoriški podžupan, nadgraditi: »Naša želja je, da bi nekega dne na tem teku tekli predstavniki vseh 22 narodov, ki so bili udeleženi na soški fronti. Izjemno sem vesel, da so tudi sosednje občine takoj pokazale pripravljenost za sodelovanje. Tek treh vrhov je plod izjemnega entuziazma, iz katerega se razvija čudovita zgodba. Imamo velike priložnosti v razvoju tega teka tako v športnem, turističnem in promocijskem smislu. In vesel sem, da s tovrstnimi prireditvami presegamo vsakršne meje.« Njegov goriški kolega podžupan Stefano Ceretta pa je povedal: »Verjamem v sodelovanje. Naše skupno območje nudi izjemno veliko in to moramo izkoristiti. Smo ambiciozni, ta tek, ki je zelo poseben, bomo razvili na mednarodnem nivoju.« Podporo sta izrazila tudi podžupan Občine Brda Žarko Kodermac in podžupan Občine Kanal ob Soči Andrej Valentinčič. Za Brda pomeni tek dodaten turistični potencial ter zgodbo prijateljstva in sodelovanja, kanalski podžupan pa poudarja pomen dediščine I. svetovne vojne v turističnem povezovanju vseh štirih občin. 

Več: http://trail3v.eu/sl/

 

 

Fotografije: Mateja Pelikan

 

 


< Nazaj na seznam