Teden boja proti raku materničnega vratu

Datum: 23.01.2020
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: V središču

Med 20. in 26. januarjem obeležujemo evropski teden boja proti raku materničnega vratu. Število žensk, ki zbolijo za tem rakom, je v Goriški regiji med najnižjimi v Sloveniji. Pojavnost raka materničnega vratu, ki je predvsem posledica okužbe s HPV (humani papiloma virusi), je v Sloveniji že vrsto let v trendu zmanjševanja. Od uvedbe Programa ZORA se je število novih primerov prepolovilo. Pomen preventive, podatke in izkušnje je stroka danes predstavila na novinarski konferenci na mestni občini. 

Na novinarski konferenci so sodelovali Jana Herega, pacientka, ki je prebolela rak materničnega vratu,  Vida Škrlj,  mestna svetnica in predsednica Odbora za socialno varstvo in zdravstvo MO Nova Gorica, Mario Fafangel, specialist epidemiologije, Alenka Zavrtanik Čelan, specialistka ginekologije,  Mojca Miholič, specialistka družinske medicine iz ZD za študente Univerze v Ljubljani,Katarina Bole, študentka medicine in članica društva, ki vodi projekt Virus, ter dr. Marko Vudrag, predsednik Društva ko-RAK.si. Poudarili so pomen preventive, rednih ginekoloških pregledov in cepljenja.

Pojavnost raka materničnega vratu (RMV), ki je predvsem posledica okužbe s HPV (humani papiloma virusi), je v Sloveniji že vrsto let v trendu zmanjševanja. Od uvedbe Programa ZORA (leta 2003 je bilo 211 primerov RMV) se je število novih primerov prepolovilo (leta 2018 – 106 novih primerov RMV), kar je zagotovo velik uspeh in dokaz, da je Program še kako potreben. Pregledanost ciljne skupine slovenskih žensk iz Programa ZORA (me 20. in 64. letom starosti) v triletnem obdobju 2015–2018 presega mednarodno priporočeno normo 70 % in znaša 72 %. Na Goriškem imamo najvišjo udeležbo v preventivnem programu ZORA v Sloveniji (79,2 %) in nižji odstotek patoloških izvidov brisov materničnega vratu od slovenskega povprečja (Goriška regija 4,6 %, Slovenija 5,1 %). 

Ženske, ki redno hodijo na presejalne preglede, imajo kar do 90 % manjšo verjetnost, da bodo kadarkoli zbolele za tem rakom. Enako velja za ženske, ki so bile cepljene proti HPV (najboljše pred prvo okužbo). Če je ženska cepljena proti HPV in se redno udeležuje presejalnih pregledov, je verjetnost, da bo zbolela za RMV, izjemno majhna. 

Slovenija je na poti k eliminaciji raka materničnega vratu. To pot je spomladi leta 2018 začrtala Svetovna zdravstvena organizacija, katere cilji so: 
-        90 % precepljenost deklic proti HPV 
-        70 % udeležba žensk v kakovostnih presejalnih programih 
-        90 % zdravljenje odkritih sprememb materničnega vratu 

Rak materničnega vratu je obvladljiva (kronična) bolezen, če je zgodaj odkrit, zato se je nujno odzivati na presejalne programe in upoštevati 12 načel proti raku (Evropski kodeks). 
»HPV virusi povzročajo predrakave spremembe na materničnem vratu (CIN 1, 2 in 3), ki se lahko spremenijo v raka. Poleg RMV virusi HPV povzročijo rakave spremembe tudi drugod – analni rak, rak zunanjega spolovila, žrela, ustne votline idr. Preprečitev teh rakov je možna. Pa ne samo dekleta, tudi dečke je potrebno cepiti. Lahko se cepimo tudi odrasli, zlasti to priporočam ženskam v najboljših odraslih letih. Ozaveščanje je pomembno, kajti med ljudmi se širijo lažni miti o cepljenju, celo taki, da cepljenje povzroča pri dekletih neplodnost. Tovrstne trditve so napačne in škodljive,« je povedal predsednik Društva ko-RAK.si, pridr. prof. dr. Marko Vudrag, »kajti s cepljenjem proti HPV, zlasti z novim, devetvalentnim cepivom, uspešno preprečimo okužbo s HPV in s tem pojavnost novih primerov raka materničnega vratu, in to do 90 % vseh.« Zato dr. Vudrag priporoča cepljenje vsem. 

Cepljenje proti HPV je na voljo brezplačno za vse deklice v 6. razredu osnovne šole, je pa dostopno tudi ostalim, ki ga, žal, morajo plačati. V zadnjem letu se je precepljenost z drugim odmerkom cepiva proti okužbam s HPV pri deklicah v 6. razredu povečala za 10 odstotnih točk (49,5 % v letu 2017/18, 59,3 % v letu 2018/19), najvišja je bila v koroški regiji (68,9 %), najnižja pa v ljubljanski regiji(48,5 %). V goriški regiji je precepljenost znašala 68 %. Več zanimanja za cepljenje je tudi med moškimi. 

Tabela: Precepljenost deklic v 6. razredu osnovne šole proti okužbam s HPV 

Šolsko leto

% precepljenih Nova Gorica

% precepljenih Slovenija

2012/13

39,1

48,9

2013/14

35,1

45,5

2014/15

52,2

44,8

2015/16

34,7

44,0

2016/17

42,9

46,4

2017/18

43,9

49,5

2018/19

67,9

59,3

Vir: Zbirka poročil o opravljenih cepljenjih v Sloveniji (cepljenje.net)

Umrljivost zaradi raka materničnega vratu se je v Sloveniji v zadnjem desetletju sicer prepolovila, kljub temu pa še vedno nekaj žensk umre, predvsem tiste, ki se ne udeležujejo preventivnih pregledov. Pri redno pregledanih ženskah se pravočasno odkrijejo že predrakave spremembe in tako se lahko prepreči, da bi se rak sploh razvil oz. ga veliko bolj uspešno zdravimo. Zato bi ob tednu boja proti raku materničnega vratu radi spodbudili k obisku ginekologa vse tiste ženske, ki se še niso ali pa se ne odzivajo vabilu na preventivni pregled ZORA. 

V priponki pripenjamo vabilo na strokovno srečanje, ki bo v sredo, 29. januarja 2020, ob 15.uri v veliki dvorani Mestne občine Nova Gorica: HPV - vabilo.pdf

 

 

 

Fotografije: Mateja Pelikan

 

 


< Nazaj na seznam