Usklajevanje nalog občin ožje Goriške ob pojavu koronavirusa

Datum: 13.03.2020
Vir:
Rubrika: Koronavirus

Občine ožje Goriške MO Nova Gorica, Občina Brda, Občina Kanal ob Soči, Občina Miren -Kostanjevica, Občina Renče - Vogrsko in Občina Šempeter - Vrtojba se bodo medsebojno koordinirale in si pomagale pri uresničevanju ukrepov za zajezitev koronavirusa, so sklenili župani na današnjem srečanju, ki je bilo namenjeno medsebojnemu informiranju glede aktualnih nalog, ki jih v trenutni izredni situaciji na lokalni ravni izvajajo občine. 

Župani so si izmenjali informacije glede organiziranja nujnega varstva za otroke do vključno 5. razreda, in sicer tistih staršev, ki so zaposleni v kritični infrastrukturi: zdravstvo, energetika, varnost, oskrba, komunala, od ponedeljka, 16. marca 2020, dalje. Po pridobitvi vseh podatkov o številu otrok, ki potrebujejo varstvo, bodo občine po potrebi skupaj organizirale varstvo posameznih manjših skupin otrok, prav tako obstaja možnost povezovanja med občinami pri zagotavljanju prehrane zanje. Dezinfekcije prostorov šol in vrtcev bodo izvajale občinske civilne zaščite ob pomoči osebja v vrtcih in šolah. Na občinah pričakujemo tudi navodila za dezinfekcijo vrtcev in šol, ki jih bo občinam posredoval Štab civilne zaščite Severne Primorske. 
Občine so trenutno v fazi organiziranja oskrbe z najnujnejšo hrano, higienskimi pripomočki in zdravili za ljudi, ki zaradi okužbe ne bodo smeli zapustiti stanovanja in se sami ne bodo mogli oskrbovati preko pomoči sorodnikov, prijateljev in znancev ali s spletnim naročanjem in dostavo pri trgovskih podjetjih. Občine bodo vzpostavile posebne telefonske številke, na katerih bodo zbirale prošnje za tovrstno pomoč ter nato odrejale dostavo. Mestna občina Nova Gorica in Občina Brda bosta vzpostavili skupni klicni center v Štabu Civilne zaščite Mestne občine Nova Gorica. Telefonsko številko in urnik bomo objavili najkasneje v ponedeljek. Če bo prišlo do izrednega povečanja števila okuženih, bodo občine temu ustrezno prilagajale tudi osebje, ki bo skrbelo za izvedbo vseh potrebnih nalog. V dostavo na dom bodo občine vključile tudi zaposlene iz javnih zavodov, ki so zdaj zaradi narave dela (npr. organizacija kulturnih prireditev) zaprti oziroma je njihovo delo omejeno. Vozila za dostavo bomo na mestni občini zagotavljali iz voznega parka mestne občine in javnih zavodov. 
Občine ožje Goriške omejujejo poslovanje občinskih uprav. Do nadaljnjega so uradne ure odpovedane. Občine bodo v času uradnih ur dosegljive prek telefona, pošte in elektronske pošte. 

Mestna občina Nova Gorica je na svoji spletni strani na naslovu www.nova-gorica.si vzpostavila zavihek z naslovom Koronavirus - Informacije in obvestila, v katerem zbiramo vse ključne informacije o razvoju dogodkov, povezanih s širjenjem okužbe, in navodili samozaščitnega ravnanja: https://www.nova-gorica.si/koronavirus/ 

 

 

Fotografiji: Mateja Pelikan

 

 


< Nazaj na seznam