Župan sklical pristojne na krizni sestanek na temo koronavirusa ter pisal ministru za zdravje

Datum: 24.02.2020
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: Koronavirus

Na območju Mestne občine Nova Gorica smo posebej izpostavljeni fizičnemu stiku z državljani Italije zlasti zaradi dveh večjih in dveh manjših igralnic, v katere dnevno zahajajo pretežno italijanski gosti, od tega v samo dve večji igralnici v lasti družbe Hit d.d. prihaja večina gostov iz dežele Veneto, kjer je potrjeno večje število okužb s koronavirusom. Izpostavljeni so tudi bencinski servisi in trgovski centri, za katere je znano, da vanje zahaja večje število italijanskih prebivalcev iz obmejnih regij. Zato je župan dr. Klemen Miklavič danes dopoldan na mestni občini sklical krizni sestanek  s pristojnimi ustanovami, in sicer s predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje OE Nova Gorica, Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica, Zdravstvenega doma Nova Gorica, Civilne zaščite Mestne občine Nova Gorica ter predstavniki vrtcev, šol ter nakupovalnih centrov in igralniško-zabaviščnih centrov, ki imajo visok obisk gostov iz Italije. Sestanek so zbrani namenili preventivnim ukrepom, ki bi kar v največji možni meri zajezil morebitno širjenje koronavirusa na našem območju ter pregledu stanja v občini in regiji. Zaenkrat so izdana splošna navodila o samozaščitnem ravnanju, javne prireditve pa niso odpovedane. Mestna občina redno spremlja navodila na državni ravni in temu bo tudi prilagajala morebitne nadaljnje ukrepe. 

Župan dr. Klemen Miklavič je v pismu, ki ga je danes poslal ministru za zdravje Alešu Šabederju, ministra pozval, naj ministrstvo nameni Goriški regiji in drugim obmejnim območjem pri nadaljnjih ukrepih posebno pozornost, da zagotovi ustrezno zalogo zaščitnih sredstev za prebivalce in stroko, za katere so ga naše pristojne institucije že zaprosile, da zagotovi večjo prisotnost strokovnih služb na terenu, sproti obvešča in nudi strokovno podporo. 

Mestna občina Nova Gorica je občina, ki meji na Italijo, v kateri so minuli konec tedna pristojni organi razglasili posebno stanje ob pojavu virusa SARS-CoV-2 in bolezni COVID-19. Predvsem nam najbližja Avtonomna dežela Furlanija - Julijska krajina je kljub dejstvu, da na njenem območju (še) ni okuženih s koronavirusom, izdala v izogib širitve virusa poseben odlok, s katerim so prepovedane vse javne prireditve, zaprtje izobraževalnih ustanov (vrtcev, šol, univerz) in kulturnih ustanov (galerije, muzeji ipd.), odpoved strokovnih ekskurzij tako v Italiji kot v tujino ter obveznost oseb, ki so prišle iz območij, ki jih je Svetovna zdravstvena organizacija uvrstila na seznam držav z visoko stopnjo tveganja, da se javijo pristojnim zdravstvenim službam, omejitev obiskov zdravstvenih in drugih socialno-varstvenih ustanov, dnevno razkuževanje javnih prevoznih sredstev. Na današnjem sestanku na mestni občini je bilo ugotovljeno, da so pristojne inštitucije na Goriškem sicer na morebiten pojav koronavirusa dobro pripravljene. Prav tako je novogoriški župan v stalnih stikih z županom sosednje italijanske Občine Gorica, Rodolfom Ziberno, ki ga obvešča o novostih in ukrepih v Italiji, prav posebej pa na območju Furlanije - Julijske krajine. Danes se bo župan Ziberna udeležil izrednega sestanka županov občin Furlanije - Julijske krajine v Vidmu, po tem sestanku pa se bo sestal z novogoriškim županom ter mu predal najnovejše informacije glede stanja v sosednji italijanski regiji. 

Župan dr. Klemen Miklavič je pojasnil, da na mestni občini redno spremljamo razmere in bomo javnost obveščali o vseh morebitnih nadaljnjih korakih in ukrepih. Današnji krizni sestanek je sklical iz preventivnih razlogov, da bi preveril pripravljenost na našem območju na morebiten pojav koronavirusa. Prebivalce pomirja, da ni potreben preplah in da naj dosledno upoštevajo preventivne ukrepe ter navodila strokovnih služb. Vsa potrebna navodila lahko občani dobijo na spletni strani NIJZ-ja: https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov. Poročanje o stanju glede širjenja koronavirusa in preventivnih ukrepov bo tudi na dnevnem redu jutrišnje seje Sveta Severne Primorske (Goriške razvojne) regije v Ajdovščini. 

Mario Fafangel iz Območne enote Nova Gorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje je na današnjem sestanku povedal, da je koronavirus virus, ki se prenaša kapljično. Zato tudi zanj veljajo klasični ukrepi, kot so higiena kašlja (kašljamo v komolec) in higiena rok (redno umivanje rok s toplo vodo in milom, če tega ni na voljo, pa razkuževanje rok z razkužilom za roke) ter izogibanje zaprtim prostorom z množico ljudi. Poziva vse, ki so sicer bolni, da ostanejo doma in ne širijo okužbe. Prav tako poziva starše, da bolne otroke obdržijo v domači oskrbi in jih ne pošiljajo v vrtec ali šolo. Kot rizično populacijo v primeru okužbe s koronavirusom je navedel starejše osebe in osebe, ki bolehajo za kroničnimi boleznimi. Povedal je, da je na NIJZ-u vzpostavljena telefonska številka 031 646 617 vsak dan med 9. in 17. uro za vse, ki bi želeli informacije o koronavirusu (ta številka ni namenjena potencialnim bolnikom s koronavirusom). 

Petra Kokoravec, direktorica Zdravstvenega doma Nova Gorica, je sporočila, da so se v novogoriškem zdravstvenem domu odločili, da odslej odpovedujejo preventivne zdravstvene preglede šolarjev in odraslih z namenom zmanjševanja kontaktov in prenosa okužb. Jutri bodo vzpostavili 3 telefonske številke za dodatne zdravstvene informacije, in sicer za odrasle od ponedeljka do petka med 8.00 in 20.00 na tel. številki 051 656 580 ali 051 656 558, za otroke pa med 8.00 in 15.00 na tel. številko 051 656 509. Prebivalce v primeru znakov okužbe poziva, da ostanejo v domači oskrbi in se poslužujejo telefonskega posveta z osebnim zdravnikom oziroma na zgoraj navedenih tel. številkah. Tudi Kokoravčeva poziva k dosledni higieni kašlja in rok ter zmanjševanju obiskov, zlasti starejših oseb. 

Dunja Savnik Winkler, strokovna direktorica šempetrske bolnišnice, je povedala, da so v bolnišnici že pred tremi tedni pripravili načrt zdravstvene poti bolnika, okuženega s koronavirusom. Kot je povedala, so na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana že pripravili določeno število postelj v primeru sprejema bolnikov s koronavirusom, prav tako so na to pripravljeni v šempetrski bolnišnici v tesnem sodelovanju z Zdravstvenim domom Nova Gorica. Opozorila je, naj vsi, ki prihajajo v urgentni center bolnišnice s kužnimi znaki, pozvonijo na zvonec pred vhodom in ne vstopajo sami v prostore urgence. Iskat jih bo prišlo zdravstveno osebje in jih v bolnišnico v nadaljnjo obravnavo odpeljalo skozi poseben vhod. 

Andrej Biaggio, poveljnik Štaba civilne zaščite Mestne občine Nova Gorica, je poročal,  da so enote CZ v pripravljenosti in da bodo delovale skladno z navodili države. 
Predstavniki igralnic in trgovskih centrov so na sestanku povedali, da so že sami sprejeli določene preventivne ukrepe, kot so razkuževanje površin, nameščanje razkužilnih sredstev, navodila zaposlenemu osebju o samozaščiti ipd. ter da budno spremljajo razmere 

 

 

 

Fotografije: Mateja Pelikan

 

 


< Nazaj na seznam