Ob primerih okužbe s koronavirusom v FJK smo ponovno preverili našo pripravljenost

Datum: 01.03.2020
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: Koronavirus

Prejeli smo uradno informacijo, da so v Avtonomni deželi Furlaniji - Julijski krajini (FJK) odkrili prve primere okužbe s koronavirusom. Novogoriški župan dr. Klemen Miklavič je danes ponovno poklical vse zdravstvene institucije in Območno enoto Nova Gorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ter preveril njihovo pripravljenost v primeru pojava prve okužene osebe na Goriškem. Institucije so pripravljene, jasni so postopki in protokoli ukrepanja v tem primeru. Zdravstveni dom Nova Gorica, šempetrska bolnišnica in območna enota NIJZ-ja so med seboj povezani in delujejo  usklajeno. V tem tednu so prejeli tudi dovolj zaščitne opreme ter opreme za testiranje. Pred šempetrsko bolnišnico so postavljeni šotori za izvajanje testiranj, objavljene so kontaktne telefonske številke za morebitne obolele in ostale, ki želijo več informacij o koronavirusu. Sicer pa sledimo ukrepom na državni ravni, ki v tem trenutku ne svetujejo odpovedi prireditev ali zaprtja uradov, šol ipd.

Goriški župan Rodolfo Ziberna je novogoriškega župana o prvem primeru okužbe obvestil sinoči. Gre za 50-letnega gospoda, ki po trenutnih podatkih nima več povišane telesne temperature. Pristojni so izolirali vse osebe, ki so bile do danes z njim v stiku. Stanje je po besedah goriškega župana pod nadzorom. Sicer pa jutri v FJK razmišljajo, da bi še ta teden ostale zaprte šole in univerze, ostalo se normalizira.

Župan Miklavič je danes poklical tudi vodstva goriških casinojev. Po njihovih informacijah v igralnicah izvajajo visoko stopnjo preventivnih ukrepov, ki vključujejo informiranje gostov in zaposlenih, namestitev večjega števila razkužil in drugih higienskih ukrepov, vključno z vljudnim zavračanjem vidno bolnih obiskovalcev in pogostejšim čiščenjem avtomatov.

Na Mestni občini Nova Gorica smo krizni sestanek sklicali že minuli ponedeljek in skupaj s pristojnimi ugotovili, kje so šibkosti v sistemu odziva v primeru prve okužene osebe. Nato so se pristojne institucije povezale ter pripravile vse potrebno, vključila se je še država, tako da so zdaj na morebiten pojav prve okužbe dobro pripravljene. Na državni in lokalni ravni pa se pripravlja tudi sistem oskrbe v primeru izolacije bolnikov na domu.

 

 

 

 


< Nazaj na seznam