Številna vprašanje glede prehajanja meje z Italijo

Datum: 11.03.2020
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: Koronavirus

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela sklep, da bo na mejni črti oziroma v bližini mejne črte med Slovenijo in Italijo 11. marca 2020 začela izvajati kontrola vstopa v Slovenijo. Vlada z ukrepom zmanjšuje tveganje za širjenje nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) na območju Slovenije in krepi varovanje zdravja prebivalcev Slovenije. 

Kontrola vstopa na meji se bo izvajala pri osebah, ki niso slovenski državljani oziroma v Republiki Sloveniji nimajo prijavljenega stalnega ali začasnega prebivališča. Preverjali bodo, ali imajo osebe potrdilo o negativnem izvidu na SARS-CoV-2 (COVID-19), ki jim ga je izdal pristojni organ. Potrdilo bo moralo biti v slovenskem, angleškem ali italijanskem jeziku in ne bo smelo biti starejše od treh dni. Osebi, ki ne bo imela ustreznega potrdila, se bo lahko prepovedal vstop na območje Republike Slovenije. Kontrola vstopa se ne bo izvajala za tovorni promet. 

Minister za zdravje bo za podrobnejšo izvedbo tega sklepa izdal odredbo, v kateri bo med drugim opredeljena tudi ura, kdaj se bo kontrola vstopa začela izvajati. 

Obveščamo vas, da smo na Ministrstvo za zdravje naslovili konkretna vprašanja iz vsakdanjega življenja ljudi ob meji glede prehajanja meje z Italijo v obe smeri. Čim prejmemo odgovore, obljubili so nam jih še danes, jih bomo objavili. 

 

PRVI ODGOVOR - Številna vprašanja prebivalcev Goriške glede prehajanja meje z Italijo

Prejeli smo prvi odgovor Ministrstva za zdravje RS:

"Prehod meje z Italijo je ves čas omogočen VSEM slovenskim državljanom in vsem tujim državljanom, ki so zdravi in imajo upravičen razlog za potovanje."

Na odgovore na konkretna vprašanja še čakamo.

 

 

Objavljamo najnovejše informacije glede prehajanja meje z Italijo, ki jih je na današnji novinarski konferenci povedal zdravstveni minister, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder. Dostopne so v članku na spletnem portalu MMC na povezavi:

https://www.rtvslo.si/zdravje/novi-koronavirus/nadzor-prometa-na-meji-z-italijo-na-sestih-mejnih-prehodih-drugi-bodo-zaprti/516806

 

Popoldan pričakujemo odredbo ministra, ki naj bi bolj natančno pojasnila napovedane ukrepe.

 

 


< Nazaj na seznam