Na Goriškem so zaprte cestne povezave z Italijo razen kontrolne točke v Vrtojbi

Datum: 11.03.2020
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: Koronavirus

Skladno z odredbo ministra za zdravje o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo iz Republike Italije zaradi preprečevanja širjenja nalezljivih bolezni morajo upravljalci državnih in občinskih cest vzpostaviti ustrezno signalizacijo kontrolnih točk in zaporo vseh cestnih povezav z italijansko republiko. Tako je upravljalec občinskih cest Komunala Nova Gorica že vzpostavil zapore na cestnih povezavah z Italijo na Pristavi, na Erjavčevi ulici, v Solkanu in na kmečkem prehodu v Obrtni coni Solkan. Zaprta je tudi cestna povezava v Rožni Dolini. Na omenjenih točkah na meji danes od 18. ure dalje prehod ni več mogoč. Zato je mestna občina že postavila obvestilne table v slovenskem in italijanskem jeziku, ki potnike preusmerjajo na kontrolno točko v Vrtojbi, kjer bo mogoče prehajati mejo z Italijo. Na tej kontrolni točki bodo nadzor potnikov izvajale pristojne institucije. Skladno z odredbo ministra za zdravje se vstop v Republiko Slovenijo dovoli posamezniku, ki ni slovenski državljan oziroma v Republiki Sloveniji nima prijavljenega stalnega ali začasnega prebivališča, če predloži dokazilo v slovenskem, angleškem ali italijanskem jezik, ki ni starejše od treh dni, o opravljenem molekularnem laboratorijskem testu na prisotnost SARS-CoV-2 (COVID-19), s katerim izkaže negativen izvid na SARS-CoV-2 (COVID-19). Če posameznik tega dokazila ne predloži, se mu vstop v Slovenijo kljub temu dovoli, če je njegova telesna temperatura nižja od 37,5 stopinje Celzija in ne kaže jasnih znakov okužbe zgornjih dihal (kašelj, kihanje, oteženo dihanje). Ta odredba se ne uporablja za državljane Republike Slovenije, osebe s stalnim ali začasnim prebivališčem v Republiki Sloveniji in tovorni promet. 

Prejeli smo tudi informacijo z Občine Gorica (I), v kateri nas obveščajo glede pogojev gibanja v sosednji Italiji. Kot pravijo, se v Republiko Italijo trenutno vstopa brez težav. Če osebo ustavi italijanska policija, mora oseba predložiti izpolnjen dvojezični dokument,  dostopen na spodnji povezavi:  https://nova-gorica.si/sporocila-za-javnost/2020031915154415

Priporočljivo je tudi, da ima oseba s seboj potrdilo delodajalca (priporoča se, da je prevedeno v angleščino ali italijanščino), da dela zanj in da vsebuje podatek, na kateri lokaciji se izvaja delo. V Italijo se lahko vstopa zaradi: 

a) delovnih obveznosti (Slovenec, ki gre na delo v Italijo oziroma Italijan, ki gre na delo v Slovenijo) 
b) zdravstvenih obveznosti (naročen na terapije, preglede ipd. – priporočljivo je, da ima s seboj potrdilo zdravnika, da je obveznost nujna in se jo ne da prestaviti) 
c) drugih posebnih potreb (npr. slovenski državljan, ki prevaža otroke v varstvo k starim staršem, ki živijo v Italiji, ker sicer drugje ne more zagotoviti varstva) 

Z Občine Gorica so sporočili še, da so v Italiji v karanteni tiste osebe, ki so v nevarnosti za prenos ali sprejem okužbe. V Gorici, v kateri živi 35.000 ljudi, je trenutno 20 oseb v karanteni. 

 

 


< Nazaj na seznam