Dvolastnikom omogočen prehod slovensko-italijanske meje za nujna kmetijska opravila

Datum: 19.03.2020
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: Koronavirus

Skladno z včeraj zvečer sprejetim vladnim odlokom o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo iz Italijanske republike zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni, ki ne velja  za dvolastnike, ki imajo svoja zemljišča na obeh straneh državne meje, bodo slednji z namenom opravljanja nujnih kmetijsko-poljedelskih opravil lahko prehajali mejo. 

To po pojasnilih Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v praksi  pomeni, da lahko državljani RS, ki imajo kmetijsko zemljo v Italiji in obratno, državljani Italije (tj. tudi pripadniki slovenske narodne skupnosti), ki imajo kmetijsko zemljo v RS, prečkajo mejo, tako kot do sedaj – na maloobmejnih mejnih prehodih, na polju ipd. Izpolnjevati morajo zgolj pogoj, da je prehod nujen zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelskih opravil. Če bodo težave pri prehodu meje, državljane pozivajo, da naj se obrnejo na lokalni štab civilne zaščite ali policijo. 

V Mestni občini Nova Gorica bo dvolastnikom omogočen prehod meje na nekdanjem dvolastniškem mejnem prehodu v Solkanu med 8.00 in 20.00, seveda zgolj z namenom opravljanja nujnih kmetijsko-poljedelskih opravil. 

Da bi nam solastniki v Mestni občini Nova Gorica olajšali izvajanje odloka, jih prosimo, da izpolnijo obrazec Izjava o dvolastništvu:
IZJAVA O DVOLASTNIŠTVU_MONG.docx

 

Izpolnjen obrazec naj čim prej pošljejo po pošti na naslov Mestna občina Nova Gorica, Trg Edvarda Kardelja 1, 5000 Nova Gorica ali sken po e-pošti na naslov mestna.obcina@nova-gorica.si.

Sočasno pa morajo imeti dvolastniki med delom na zemljiščih na italijanskem ozemlju tudi dokument, s katerim utemeljujejo prestop meje: https://nova-gorica.si/sporocila-za-javnost/2020031915154415

 

 

 

 

 

 

 


< Nazaj na seznam