Okužen bi bil lahko vsak od nas

Datum: 23.03.2020
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: Koronavirus

V zadnjem obdobju smo zlasti na območju Nove Gorice zaznali posamezne primere stigmatizacije okuženih oziroma domnevno okuženih s koronavirusom, kar lahko vodi tudi v prikrivanje bolezni in s tem v dodatna tveganja. K sodelovanju pri osveščanju javnosti o problematiki stigmatiziranja oseb in njihovih družinskih članov smo zato povabili psihologe iz Zdravstvenega doma Nova Gorica, ki ljudem sporočajo:

 

Se bojimo okuženih?

Negotovost, ki jo prinaša izbruh epidemije, velikokrat povzroči močne občutke strahu, tesnobe, stiske in nemoči. Ti občutki so povsem naravni in nas spodbudijo, da v težkih časih zaščitimo in zavarujemo pred nevarnostmi tako sebe kot naše bližnje.

V boju z nevidnim sovražnikom  in vedno ostrejšimi ukrepi, ki od nas zahtevajo socialno izolacijo, se nam lahko hitro zgodi, da se ljudje ločujemo na  »mi« in »vi«, na »normalne« in »drugačne«, na »zdrave« in »okužene«. Iz svoje negotovosti in strahu zato »drugačnemu«, »okuženemu« prisodimo še mnoge druge negativne lastnosti. Drugačen tako postane tudi neodgovoren, kriv za vse težave, manjvreden, žrtev vseh vrst nasilja, opravljanja in zaničevanja. 

V težkih časih je ključno, da ohranimo človečnost in povezanost. Epidemija je naš skupen problem, zato bodimo strpni in razumevajoči. Zelo pomembno je, da se zavemo svojih čustev in misli, ki krojijo naše vedenje. Iskanje krivcev, izražanje sovraštva, žalitve in druge oblike agresivnega vedenja do »drugačnih« nikakor ne zmanjšujejo negotovosti, povečujejo pa stiske tistih, ki so žrtve takšnega nasilja. Hkrati nam jemljejo energijo, da bi se učinkoviteje spopadali z lastnimi stiskami. 

Osredotočimo se nase in ne pustimo, da neprijetna čustva in negativne misli prevzamejo nadzor nad našim življenjem in vedenjem.  Pri tem si lahko pomagamo na različne načine:

-        izogibajmo se nezanesljivim virom informacij in ne širimo nepreverjenih informacij,

-        uvedimo vsakodnevno rutino, ki nam bo vrnila občutek predvidljivosti in nadzora,

-        socialne stike vzdržujmo preko novih tehnologij,

-        strahove delimo z ljudmi, ki jim zaupamo,

-        zaznajmo in sprejmimo čustva, ki jih čutimo ter jih izrazimo na primeren način,

-        za sprostitev izberimo aktivnosti ob katerih se počutimo prijetno in niso škodljive za naše zdravje,

-        skrbimo za uravnoteženo prehrano, gibanje in dovolj spanja.

 

O svojih občutkih in stiskah v epidemiološki situaciji lahko pokličete tudi na telefonsko številko 041 426 469 ali pišete na psihologckz@zd-go.si. Dosegljivi smo od ponedeljka do petka, od 8.00 do 20.00 ure.

 

 

 


< Nazaj na seznam