Virtualna kavarna GO! 2025: župana o sodelovanju mest in epidemiji novega koronavirusa

Datum: 02.04.2020
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: Koronavirus

Pred mesecem dni sta Rodolfo Ziberna in Klemen Miklavič v Ljubljani z objemi skupaj praznovala napredovanje kandidature Nove Gorice in Gorice v drugi krog izbora za slovensko Evropsko prestolnico kulture 2025. Danes, ko vlada izredno stanje zaradi epidemije novega koronavirusa, se vsak dan pogovarjata, a na daljavo. Ekipa GO! 2025 je poskrbela, da sta se danes srečala virtualno v sklopu pobude kandidature EPK 2025, ki jo koordinira Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje EZTS GO, ter odprla  »Virtualno kavarno GO! 2025 Nova Gorica · Gorizia«. Pobuda, ki jo je povezovala novinarka in kooridanotrka skupine za kandidature Vesna Humar, je potekala ob 12.30 v živo na Facebook strani GO! 2025 Nova Gorica · Gorizia, kjer si je intervju še vedno mogoče ogledati. Kljub ograji in kontrolam, ki so bile ponovno postavljene na meji med državama in ki vzbujajo slabe občutke, mesti nadaljujeta s povezovanjem in medsebojnim obveščanjem za premagovanje skupnih izrednih razmer. 

»Število okuženih v Novi Gorici je v primerjavi z ostalo Slovenijo nizko. Razlog za to je tudi hiter odziv Nove Gorice v primerjavi z ostalo Slovenijo, ki je bil mogoč na podlagi dnevnih obveščanj o situaciji v Italiji s strani kolega Ziberne,« pojasnjuje Miklavič. Novogoriški župan se zahvali kolegu Ziberni, ki ga je o situaciji obveščal od samega začetka. »Življenje v dveh mestih je neločljivo povezano in v luči trenutnih izrednih razmer smo videli, da je nujno vzpostaviti skupni sistem za upravljanje kriznih situacij, kot je trenutna«. Ziberna se strinja in poudarja, kako močan signal Evropi je lahko naše območje tudi z vlogo EZTS GO, ki so ga ustanovile Občina Gorica, Mestna občina Nova Gorica in Občina Šempeter - Vrtojba. »EZTS GO je Evropa. Skupaj želimo spodbujati primer možne Evrope, model sodelovanja, ki ga je mogoče uvažati v druge države,« pove Ziberna. Župana se strinjata, da ima EZTS GO ključno vlogo pri sanaciji ekonomskega položaja in razvoja čezmejnega območja po koncu izrednih razmer.  Kandidatura za EPK 2025 je ena izmed priložnosti za ponovni zagon območja, saj gre za razvojni projekt celotnega čezmejnega območja in ne zajema le kulturnega vidika. »V vlogi naše čezmejne regije imamo dober in preizkušen instrument EZTS GO, in prav ta instrument se mora sedaj osredotočiti na gospodarske projekte, s katerimi bomo lahko kanalizirali sredstva, ki prihajajo iz Evropske unije, in tako pospešili sanacijo nastale situacije, v katerih so se znašla naša podjetja in naši delavci,« zaključi Miklavič.

V prihodnjih tednih bo Virtualna kavarna GO! 2025 Nova Gorica · Gorizia organizirala nova srečanja. Prejšnji ponedeljek so se začeli brezplačni spletni tečaji italijanščine in slovenščine. Gre za pobudo, ki želi zbližati italijanske in slovenske prebivalce v tem negotovem obdobju. Prvi lekciji obeh tečajev si je ogledalo 1300 ljudi – uspeh, ki je prerasel vsako pričakovanje. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


< Nazaj na seznam