Prostovoljci v mestni občini začeli z raznosom pralnih zaščitnih mask po gospodinjstvih

Datum: 03.04.2020
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: Koronavirus

V novogoriški mestni občini nocoj pod koordinacijo Štaba CZ mestne občine prostovoljci raznašajo prve zavoje s pralnimi zaščitnimi maskami po domovih. V Sloveniji mask primanjkuje, zato smo se kot ena redkih slovenskih občin odločili, da jih občanom pošljemo na dom. Vsako gospodinjstvo v občini bo prejelo zavoj z dvema zaščitnima maskama in priloženim navodilom o pravilni uporabi mask ter rokovanju z njimi. 

V Štabu CZ mestne občine so preko Obrtno-podjetniške zbornice Nova Gorica in šivilj prostovoljk najprej organizirali šivanje mask za vsa gospodinjstva v občini (le-teh je v občini 12.522). Pri tem je mestni občini v znak solidarnosti priskočila na pomoč Občina Ajdovščina z modelom maske, ki zaradi preproste sestave omogoča hitrejše šivanje večje količine mask. Glede na to, da bo vsako gospodinjstvo prejelo dve maski, morajo šivilje zašiti kar 25.044 mask, kar seveda zahteva nekaj časa. Prostovoljci, ki jih koordinira podžupan Sašo Kogovšek, bodo z raznosom nadaljevali tudi jutri in v nedeljo. Predvidevamo, da bodo vsa gospodinjstva v občini zaščitne maske prejela v roku enega tedna. 

Pralne zaščitne maske za večkratno uporabo, ki jih bodo prejeli občani, niso iz bombaža in jih je potrebno najprej oprati, in sicer na temperaturi 30°C z detergentom ali na temperaturi 60°C brez detergenta. Odsvetujemo pranje na višji temperaturi. Nato jih je potrebno zlikati pod vročo paro. Zaradi strukture maske se priporoča največ 10 pranj.

Naj spomnimo, da je skladno z novim vladnim odlokom pri gibanju in zadrževanju na zaprtem javnem kraju ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb obvezna tudi uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, kot so šal, ruta ali podobne oblike zaščite, ki prekrijejo nos in usta, ter zaščitnih rokavic.

 

 

 


 

 

 


< Nazaj na seznam