Novosti glede karantene po vstopu v Slovenijo

Datum: 12.04.2020
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: Koronavirus

Z današnjim dnem je stopil v veljavo nov Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja COVID-19, na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije

Osebe, ki bodo vstopile v Slovenijo, bodo morale za en teden v karanteno na naslovu prebivanja ali nastanitve. Tujim delavcem bo moral ustrezno karanteno zagotavljati delodajalec. Omejitve med drugim ne bodo veljale za čezmejne delavce, tovorni promet in prehod države v istem dnevu. Sedmi dan karantene jim bodo vzeli bris za testiranje na novi koronavirus. Če bo oseba odvzem zavrnila ali če ji brisa ne bo mogoče odvzeti, se bo karantena avtomatično podaljšala še za sedem dni. Če bo test negativen, bo karantena prenehala.

Določila glede karantene med drugim ne bodo veljala za čezmejne dnevne delovne migrante in za čezmejne tedenske migrante na meji z Avstrijo, prav tako bodo izjema državljani Slovenije, Avstrije, Italije in Madžarske, ki so dvolastniki ali najemniki zemljišč na obeh straneh meje in opravljajo poljedelska dela.

Izjema bo tudi prevoz blaga v Slovenijo ali iz nje in tovorni promet v tranzitu ter potovanje čez Slovenijo v drugo državo v istem dnevu. Ukrep prav tako ne bo veljal za osebe, ki zagotavljajo nujne storitve, in pripadnike služb zaščite in reševanja, zdravstva, policije, gasilcev in izvajalce humanitarnih prevozov, ki bodo prestopali mejo zaradi izvajanja svojih nalog.

Objava odloka v Uradnem listu RS št. 50/2020

 


Ukrepi na državni in občinski ravni se lahko glede na potek epidemije spreminjajo, kar lahko vpliva na zgoraj objavljene informacije. Zato svetujemo, da dnevno spremljate uradne objave Vlade RS in Mestne občine Nova Gorica: www.gov.siwww.nova-gorica.si/koronavirus

 

 


< Nazaj na seznam