Novo pismo županov predsedniku vlade: predlog za posebno obravnavo igralnic v času epidemije

Datum: 17.04.2020
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: Koronavirus

24. marca so župani Severne Primorske (Goriške razvojne) regije na predsednika vlade naslovili pismo s predlogom za posebno obravnavo obmejnih območij zaradi odvisnosti od italijanskih potrošnikov, trga in dobaviteljev. V regiji pričakujejo posebno obravnavo tako z vidika priprave specifičnih ukrepov kot z vidika višine pomoči, ki se bo dodeljevala posameznim ciljnim skupinam podjetnikov. Danes so župani predsedniku vlade ponovno pisali, in sicer s predlogom za posebno obravnavo vpliva poslovanja igralnic v obdobju epidemije in po njej na celoten turizem v regiji. Prvotni dopis predsedniku vlade tako župani nadgrajujejo s konkretnimi številkami, ki zadevajo področje igralništva. Župani vladi predlagajo, da zniža davčne stopnje davka od posebnih iger na srečo v igralnicah. S tem se podpisane občine pridružujejo predlogom družbe HIT d.d. za spremembo Zakona o davku od iger na srečo (ZDIS), predvsem v 2. odstavku 6. člena, ki se nanaša na davčno stopnjo. Obenem od vlade pričakujejo, da vsem občinam nadomesti dajatve, generirane iz dejavnosti turizma, kamor uvrščamo tudi koncesijsko dajatev od iger na srečo, saj bodo občine potrebovale sredstva za ublažitev gospodarskih in socialnih posledic izgub v igralniškem turizmu ter za podporo nadgradnje drugim oblikam turistične aktivnosti.

Podjetja, nosilci koncesije za igralniške dejavnosti, so od druge polovice februarja izgubljala potrošnike in z uvedbo posebnih ukrepov za zajezitev epidemije COVID-19 v Italiji prenehala s svojo gospodarsko dejavnostjo. Samo družba HIT d.d. v Severni Primorski (Goriški razvojni) regiji zaposluje 1.300 ljudi in ustvari okvirno 100 mio evrov prometa, kar se na različne načine odraža v lokalnem gospodarstvu in zaposlitvah. Gospodarske in socialne razmere v Italiji so tako prizadete, da ni realno pričakovati obnovitve kupne moči ter povpraševanja po igralniškem turizmu vsaj še nekaj let, v pismu poudarjajo župani. Naša regija bo zato primorana iskati alternativne poti za razvoj turizma in drugih gospodarskih dejavnosti, da bi nadomestile delovna mesta in zagotovile trdnejšo strukturo lokalnega gospodarstva, ki ne bo toliko odvisno od nestabilnega italijanskega tržišča.

Ker župani želijo čim bolje prikazati pomen in vpliv težav v zvezi z upadom igralniške dejavnosti, so pismu priložili natančno oceno poslovanja družbe HIT d.d. v obdobju 2020–2022, ki vsebuje tudi podatke za leto 2019. Izpostavili so nižjo bruto realizacijo za 77,7 mio EUR oziroma za 44 % v letu 2020 in za 29,4 mio EUR oziroma za 17 % v letu 2021. Pri tem so opozorili, da so to le podatki za največjo igralnico. Manjše zasebne igralnice imajo še večje težave s poslovanjem, tako da bodo pri njih izgube in število brezposelnih še večje. Poleg tega pa bo igralniška dejavnost z vidika širjenja epidemije COVID-19 izredno izpostavljena podaljšanju sprejetih ukrepov, kar bo imelo še večji vpliv na njihovo poslovanje.

Značilnosti in posebnosti ter razvojne možnosti severozahodnih slovenskih občin želijo predsedniku vlade tudi podrobneje predstaviti, zato so ga povabili na delovni obisk Severne Primorske regije.

 

Dopis vladi HIT+turizem_17-4-2020.pdf

 

 

 


< Nazaj na seznam