S ponedeljkom, 20. aprilom, sproščanje nekaterih omejitev pri izvajanju športnih aktivnosti

Datum: 19.04.2020
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: Koronavirus

V novogoriški občini se z jutrišnjim dnem odpira atletski stadion v Novi Gorici za individualne športe, prav tako se ponovno odpirajo teniška igrišča, balinišča in kotalkališča na prostem, pri čemer se ne sme uporabljati premičnih rekvizitov za skupno rabo ter pripadajočih garderob oziroma zaprtih prostorov. Sproščanje omejitev je namenjeno izključno splošni javnosti za namen rekreativne športne dejavnosti prebivalstva in ne za organizirane vadbe športnikov tekmovalcev. V prihodnjem tednu bo Direktorat za šport ministrstva za izobraževanje, znanost in šport v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije – Združenjem športnih zvez pripravil celovit predlog posebnih prilagoditev za izvajanje organizirane vadbe za posamezne športne panoge, o katerem bo nato odločala Vlada Republike Slovenije.

Pri izvajanju teh aktivnosti je potrebno upoštevati vsa navodila Ministrstva za zdravje RS in Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2. Upravitelji navedenih športnih objektov pa so dolžni določiti splošna pravila uporabe (način, pogoje) ter izvajati nadzor nad uporabo teh ukrepov in površin.

Ostale športne površine, fitnes naprave na prostem ter otroška igrišča, v novogoriški občini zaenkrat ostajajo zaprta, prav tako je prepovedano izvajanje individualnih adrenalinskih športov. Športne površine in objekte na prostem bomo namreč odpirali postopoma, saj je naša prva skrb zdravje in zaščita občanov. 

Tako so po posvetovanju z epidemiologom Območne enote NIJZ-ja Mariom Fafanglom na petkovem sestanku odločili predstavniki mestne občine, Javnega zavoda za šport in Štaba CZ mestne občine. Poveljnik Štaba CZ mestne občine Andrej Biaggio je zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 v zvezi uporabo otroških in športnih igrišč ter fitnes naprav na prostem izdal odredbo, ki začne veljati z jutrišnjim dnem do preklica. Pripenjamo jo v priponki. 

Pri tem velja poudariti, da sproščanje ukrepov ne prinaša sprememb za večje, organizirane skupine. Še vedno velja omejitev na individualne aktivnosti, razen v primeru ožje družine in članov skupnega gospodinjstva, v vsakem primeru pa znotraj občine bivanja.

Vlada je na dopisni seji v sredo, 15. aprila 2020, sprejela nov odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih, ki je stopil v veljavo včeraj, 18. aprila. Odlok dopušča nekatere športne aktivnosti posameznikov v svoji občini na odprtih javnih krajih in ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb. V odloku so izrecno našteti na primer tek, kolesarjenje, golf, joga, tenis, badminton, balinanje.
 
V četrtek, 16. aprila 2020, pa je vlada prejela dopolnitev omenjenega odloka, kjer se z namenom postopnega sproščanja ukrepov, poleg že obstoječih izjem, doda nove izjeme, med drugim tudi športno-rekreativne storitve na prostem, v športnih objektih na prostem in na površinah za šport v naravi ob ohranjanju varne razdalje do drugih. Del odloka, ki se nanaša na športno-rekreativne storitve začne veljati v ponedeljek, 20. aprila 2020.

 

Odreba CZ MONG št. 846-2-2020-29.pdf

 

 

 

 

 

 


< Nazaj na seznam