Vipavska dolina samooskrbni vrt države

Datum: 22.04.2020
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: Koronavirus

V središču današnjih pogovorov med ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandro Pivec in predstavniki lokalne skupnosti ter kmeti v novogoriški občini sta bila stanje v sadjarstvu po letošnji aprilski pozebi in posledice epidemije koronavirusa zaradi navezanosti pridelovalcev v Vipavski dolini na italijanski trg. Škoda na sadnem drevju se po letošnji aprilski pozebi po posameznih sadnih vrstah giblje med 10 do 100 %. Med najbolj prizadetimi so breskve, kakiji in aktinidije. Za dokončno oceno škode pa je zdaj še prezgodaj. Njena prava razsežnost se bo pokazala v mesecu maju, ko jo bodo tudi ponovno ocenili. Epidemija koronavirusa pa je razkrila, kako velik je pomen samooskrbe, pri čemer je ministrica posebej izpostavila prehransko varnost. To pomeni, da si v primeru prenehanja trgovanja in dobave iz tujine zagotovimo, da je v Sloveniji dovolj zalog hrane, da se lahko neko obdobje preživljamo sami. Obetajoče so besede ministrice, da pridobitev gradbenega dovoljenja za obnovo zadrževalnika Vogršček ni več stvar mesecev, temveč dni.  

Predstavniki lokalne skupnosti, kmetov in kmetijskih strokovnjakov so se z ministrico srečali na Kmetiji Kraljič v Taboru pri Dornberku. V pogovorih je ministrica izpostavila, da sta med državnimi prioritetami na področju kmetijstva vzgoja sadja in zelenjave. Vipavska dolina kot neke vrste državni vrt, kot se je izrazil novogoriški župan dr. Klemen Miklavič, naj bi postala strateška prioriteta. Ob tem je župan ministrici povedal, da so župani Vipavske doline in Goriških brd povezani in odločni, da ta vrt vzdržujejo in da državi zagotavljajo vrtnine in sadje, kar je ključnega pomena za prehransko samooskrbo. Ministrica je napovedala, da bo tudi na državni ravni odslej poudarek na povezovanju kmetov in tistih, ki proizvajajo izdelke iz sadja in zelenjave. Podpora povezovanju in skupnim iniciativam (kot so na primer konzorciji in zadruge) bo prinesla trajnostne rešitve. Obenem je ministrica povedala, da se je v času epidemije v Sloveniji povečala občutljivost državljanov glede vprašanja samooskrbe v Sloveniji, pri čemer upa, da bo tako ostalo tudi po koncu epidemije. 

Vasja Juretič, svetovalec za sadjarstvo na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije Nova Gorica, ki je ministrici predstavil oceno škode po letošnji aprilski pozebi, je povedal, da so med bolj prizadetimi ravninska območja, manj pa nasadi v višjih legah. Sicer pa je poudaril pozitivno novico, da ima sadjarstvo v Vipavski dolini velik potencial, saj je na tujih trgih prisotno veliko povpraševanje po sadju. Predsednik Sveta območne enote Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Nova Gorica Franc Vodopivec je ministrici predlagal, da se na državni ravni spodbuja vključevanje mladih v kmetijsko dejavnost, saj po njegovi oceni splošna klima v Sloveniji kmetijstvu ni naklonjena. 

Ministrica je povedala, da so bili v prvi korona paket na državni ravni že vključeni ukrepi za pomoč kmetijstvu zaradi posledic epidemije, v pripravi pa je tretji paket, v katerem bodo izpostavljeni sadjarstvo, zelenjadarstvo in prašičereja, panoge, ki so velikega pomena za samooskrbo.  

Novogoriška mestna svetnica in poslanka Državnega zbora RS mag. Elena Zavadlav Ušaj je ministrici posebej predstavila pomen zadrževalnika Vogršček: »Vogršček je ključen za oroševanje in namakanje. Zato si želimo, da se investicija čim prej izpelje in se s tem zagotovi ugodnejše pogoje za pridelavo sadja in zelenjave.« 

Ministrici se je novogoriški župan med obiskom posebej zahvalil, da je prispevala k temu, da lahko dvolastniki na Solkanskem polju v novogoriški mestni občini in v celotni regiji v času strogih ukrepov prehajajo mejo ter obdelujejo svoje njive in vinograde. 

Obiska ministrice v novogoriški mestni občini sta se udeležila še novogoriška mestna svetnika Aleš Dugulin in Anton Harej ter sadjarji.

 

 

 

Fotografije: Mateja Pelikan

 

 

 

 


< Nazaj na seznam