Ob 15. obletnici slovesa Silvana Furlana napovedujemo: Kmalu filmi s slovenskim podnapisi v Gorici

Datum: 22.04.2020
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: V središču

Silvan Furlan (1953–2005), filmski kritik, scenarist in režiser, je močno vplival na razvoj filmske kulture na Goriškem, pa tudi v širšem slovenskem in mednarodnem prostoru. Bil je prvi direktor Slovenske kinoteke, ustanovitelj Kinodvora in soustanovitelj festivala Liffe. Danes mineva 15 let od njegovega slovesa, na Goriškem pa se ob različnih priložnostih spominjamo njegovega prispevka k zgodovini in razvoju filmske kulture pri nas. Na današnji dan z veseljem napovedujemo, da je dosežen dogovor med Mestno občino Nova Gorica in Hišo filma v Gorici, kinom Kinemax, da se bodo, čim bodo kinodvorane lahko odprle svoja vrata, sprva v kinodvoranah Kinemax Gorica začela predvajanja filmskih uspešnic v originalnih jezikih s slovenskimi podnapisi oziroma animiranih celovečercev, sinhroniziranih v slovenski jezik. Želimo si, da bi v nadaljevanju to razširili tudi na angažirani avtorski film. 

Do dogovora je prišlo konec februarja letos, s predvajanjem filmov s podnapisi pa naj bi začeli že v mesecu marcu. Epidemija koronavirusa nam je vsem prekrižala načrte, ne pa odvzela trdnega namena in volje, da to uresničimo takoj po zaključku epidemije, ko bodo razmere zopet dopuščale. Dogovorjeno je, da bi se filmi s podnapisi najprej predvajali ob koncih tedna v dvorani številka 2 v prostorih Kinemaxa na Travniku v Gorici (I). Dogovor sta skupaj s Giuseppejem Longom, direktorjem podjetja Transmedia, ki upravlja Kinemax, v imenu mestne občine dosegla podžupan Simon Rosič in vodja Kabineta župana Gorazd Božič. Podžupan Rosič ob tem poudarja: »Gre za pomemben mejnik pri širjenju filmske kulture na našem območju ter nov kamenček v mozaiku ustvarjanja skupnega somestja in nenazadnje dobrodošel doprinos pri uresničevanju skupnih ciljev obeh mest v kontekstu kandidature Nove Gorice  v sodelovanju z Gorico za EPK 2025.«

V letu 2013 je Mestna občina Nova Gorica Silvanu Furlanu posvetila leto. Pri projektu »Leto Silvana Furlana« smo združili moči skupaj z Ustanovo Silvana Furlana, s Slovenskim narodnim gledališčem Nova Gorica, Kulturnim domom Nova Gorica in Turistično zvezo Nova Gorica ter številni soorganizatorji: Hiša Filma – Palazzo del cinema Gorizia (Kinoatelje, Transmedia, Mediateca.GO, Premio Sergio Amidei), Slovenska kinoteka, Kino Otok, Kinodvor, Ljubljanski mednarodni filmski festival LIFFe, Slovenski filmski center idr. Tako je njegova osebnost tega leta postala rdeča nit številnih dogodkov, ki so vzpodbujali filmsko osveščenost in obeležili njegovo delovanje na področju filmske kulture. V tem letu se je s sodelovanjem Kinoateljeja in Ustanove Silvana Furlana rodil tudi Letni kino Silvana Furlana, ki vsako leto v Novo Gorico s kvalitetno bero domačih in tujih filmov ter filmskimi gosti pritegne številne obiskovalce. Žal se bomo letošnji izvedbi letnega kina zaradi epidemije koronavirusa najverjetneje morali odpovedati, zato pa bomo nabirali moči za prihodnje leto, ko bo Letni kino Silvana Furlana ponovno zaživel v vsem svojem sijaju. Na Goriškem se vsako leto v organizaciji Ustanove Silvana Furlana, ki jo vodi Silvanova sestra Miranda Brataševec, in Kinoateljeja ter ob podpori mestne občine odvijajo mednarodni mladinski filmski tabori, za katere se vsako sezono povečuje zanimanje mladih iz vse Slovenije, pa tudi iz tujine. V letu 2018 pa smo na mestni občini za novogoriško občinsko stavbo na pobudo KUD-a Krea slovesno otvorili Ploščad Silvana Furlana.

 

 


Fotografije: arhiv Ustanove Silvana Furlana; Kinemax; David Verlič; Mateja Pelikan

 

 

 


< Nazaj na seznam