Kako pomagati svojcem ali prijateljem v duševni/psihični stiski v času epidemije

Datum: 24.04.2020
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: Koronavirus

Situacija, s katero se trenutno soočamo, lahko povzroči različne odzive. Za nekatere je to težka preizkušnja, nekateri bomo morda iz te situacije pridobili kaj pozitivnega (npr. večjo družinsko povezanost, altruizem), pri nekaterih pa se bodo lahko pojavile tudi duševne težave ali stiske. Nacionalni inštitut za javno zdravje NIJZ je na spletni strani objavil nasvete in priporočila, kako ravnati in pomagati svojcem v stiski. 

 

Stiske v času epidemije so lahko povezane z različnimi stvari, odvisno od tega, v kakšni situaciji smo in kaj doživljamo kot največjo grožnjo. Stiske so lahko povezane s strahovi pred okužbo s koronavirusom in obsojanjem okolice, če smo okuženi. Prav tako se lahko pojavijo tudi strahovi pred prihodnostjo, pred finančno stisko, z občutki nemoči, pomanjkanjem kontrole nad situacijo, negotovostjo, ukrepom omejenega gibanja. Stiske se lahko kažejo v različnih oblikah, denimo v obliki žalosti, strahu, lahko pa se stiska izraža tudi skozi agresijo, jezo, napetost, pretirano uporabo alkohola, poživil in pomirjeval.  

Dobrodošlo je, če znamo in zmorem takšna čustveno stanja pri sebi in naših bližnjih prepoznati in se tudi primerno odzvati. Kakor se znamo z ukrepi prve pomoči (vsaj osnovno) odzvati v primeru blažjih ali težjih telesnih poškodb oziroma akutnega bolezenskega stanja, se lahko naučimo tudi psihološke prve pomoči. Psihološka prva pomoč je pomoč se nanaša na prepoznavanje, razumevanje in pomoč osebi, ki je v duševni stiski. Tako kot znanja iz prve pomoči lahko tudi znanja psihološke prve pomoči rešijo življenje.

Pogovor z najbližjimi lahko ublaži duševno stisko
Če pri svojcih ali prijateljih opažamo spremenjeno vedenje, ki ni značilno za to osebo, je pomembno, da o tem spregovorimo. V situaciji, ko je potrebno, da se držimo ukrepov socialne izolacije, si čas in prostor za pogovor lahko vzamemo preko telefona ali video klica. Če ne gre drugače, pogovor opravimo v živo, vendar upoštevajmo medosebno razdaljo vsaj 2 metra. Z našimi najbližjimi, s prijatelji in posebej tudi s starejšimi, se pogovorimo o počutju, stiskah, strahovih, nemoči, o spremembah obnašanja, ki smo jih opazili. Pogovor pomaga, da se razbremenimo, se počutimo slišane in morda najdemo nove rešitve za svoje težave.

Bolj kot to, da izberemo prave besede, je pomembno, da smo v svoji želji po pomoči pristni, predvsem pa, da osebe ne obsojamo in ne vrednotimo povedanega tudi, če se nam zdi reakcija sogovornika mogoče pretirana. Bolj podrobne smernice, ki vam lahko pomagajo pri pogovoru z osebo v stiski, najdete na naslednjih povezavah:

Ohranimo zavedanje, da v času epidemije nimamo nadzora nad zunanjimi dejavniki (pojav virusa), imamo pa nadzor nad svojim vedenjem in delno tudi vedenjem svoje bližnje okolice. S tem, ko upoštevamo ukrepe in smo pozorni na počutje nas samih in naših bližnjih, pomagamo sebi in drugim.

V času epidemije koronavirusa so vam na voljo tudi brezplačni razbremenilni telefonski pogovori.

 

Vir: www.nijz.si

 

 


< Nazaj na seznam