Minister Aleš Hojs med obiskom na Goriškem napovedal odprtje dodatnih kontrolnih točk v Novi Gorici in Brdih

Datum: 04.05.2020
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: Koronavirus

Omejitve pri prehajanju meje na Goriškem imajo velike posledice v gospodarskih dejavnostih, obenem pa močno vplivajo na vsakodnevno življenje ljudi ob meji, zlasti na tistih območjih, kjer živijo ljudje v somestju ali imajo kmetijske površine na obeh straneh meje. Slovenijo pozivamo k solidarnosti. Potrebni bosta posebna davčna obravnava in razvojna pomoč, da bi regija lahko premostila posledice posebnega mejnega režima in gospodarske krize v Italiji. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na današnjem obisku Goriške sprejel poziv županov in predstavnikov zamejskih Slovencev po odprtju dodatne kontrolne točke na Erjavčevi ulici v Novi Gorici za tiste prebivalce, ki imajo za prehod meje utemeljene razloge, kot npr. živijo na eni strani meje in delajo na drugi oziroma negujejo svoje sorodnike v sosednjem mestu. Prav tako je napovedal odprtje dodatne kontrolne točke v Goriških Brdih, saj več kot 50 prebivalcev tamkajšnje občine dnevno odhaja na delo v Italijo. Prisluhnil je tudi težavam gospodarstva, ki se zlasti v storitveni dejavnosti sooča z veliko izgubo potrošnikov na obeh straneh meje. Minister Hojs je poudaril, da bodo omejitve prehajanja meje ukinjene takoj, ko bo epidemiološka situacija to dopuščala. Poudaril je, da omejitve niso bile uveljavljene z namenom ločevanja ljudi, ampak zgolj z razlogom zaščite zdravja prebivalcev. 

Novogoriški župan dr. Klemen Miklavič je ministru na srečanju z župani na novogoriški mestni občini povedal, da je konservativen pristop pri »odpiranju« meje z Italijo iz zdravstvenih razlogov razumljiv, a da se bo potrebno soočiti s hudimi gospodarskimi posledicami. Slaba prehodnost meje v času epidemije in navezanost severnoprimorskega gospodarstva na Italijo, ki je trenutno med najbolj prizadetimi, bosta namreč privedla našo regijo do hude gospodarske in socialne krize.Predsednik GZS OZ za severno Primorsko Julijan Fortunat je ministru pojasnil, da so blagovne menjave po začetnih negotovostih stekle, več težav pa je pri srečevanju s poslovnimi partnerji, dokler veljajo omejitve pri vstopu in izstopu iz države. Močno zaskrbljujoča pa je situacija v storitvenih dejavnostih. Pri tem je Fortunat poudaril, da vsak dan šteje ter da prosijo, da država omejitve prehajanja meje odpravi takoj, ko bodo za to vzpostavljeni pogoji. Predsednik Slovenskega deželnega gospodarskega združenja (SDGZ) Robert Frandolič pa je ministru povedal, da so podjetja na eni in drugi strani vezana na recipročnost, zato bi bilo dolgoročno omejevanje prehodov meje zanje pogubno. Goriški župan Rodolfo Ziberna je ministra prosil, naj skušajo sproščanje omejitev pri izvajanju storitvenih dejavnosti v Italiji in Sloveniji uvajati v meddržavnem dogovoru in istočasno, saj bo nenadzorovano opuščanje ukrepov privedlo do velikih problemov. Minister je povedal, da se zaveda težav, ki jih prinašajo omejitve, vendar je po njegovih besedah na prvo mesto vendarle potrebno postaviti zdravje prebivalcev. Pozive gospodarstva bo prenesel vladi. 

Omogočanje prehajanja meje zgolj preko ene kontrolne točke na Goriškem, na nekdanjem mednarodnem mejnem prehodu v Vrtojbi, tako Novogoričanom kot Goričanom povzroča kopico težav. Zato je minister obljubil uvedbo dodatne kontrolne točke na Erjavčevi ulici v Novi Gorici, ki bo olajšala življenje v somestju. Župan dr. Klemen Miklavič je ministra odpeljal na nekdanji mejni prehod na Erjavčevi ulici v Novi Gorici, kjer se je srečal s predstavnikoma Slovenskih organizacij v Gorici deželnim tajnikom SKGZ Liviom Semoličem in predsednikom SSO Walterjem Bandljom ter generalnim konzulom RS v Trstu Vojkom Volkom. Zamejski Slovenci so z aktualnimi ukrepi praktično izolirani od matične domovine, zato je njihove predstavnike župan Miklavič povabil na srečanje z ministrom. Ministru so se zahvalili za posluh do situacije v obeh mestih. 

Župan Miklavič je ministru predlagal, da bi vzpostavil tesno sodelovanje z italijansko ministrico za notranje zadeve z namenom, da bi posebno pozornost posvečala temu čezmejnemu prostoru, saj so še pred letom dni prihajale pobude z italijanske strani po postavitvi ograje na meji, da bi se tako Italija ubranila ubežnikov. Minister je povedal, da je stik z ministrico že navezal in ji povedal, da reševanje izzivov migracij nikakor ne pomeni postavljanje ograj ali zidov. 

Minister se je z županom Miklavičem sprehodil do simboličnega kraja obeh Goric Trga Evrope, kjer se je srečal še z goriškim županom Rodolfom Ziberno, goriškim prefektom Massimom Marchesiellom in poslancem italijanskega parlamenta Guidom Germanom Pettarinom. Goriški župan se je ministru zahvalil, da si je osebno prišel ogledat, kako prepleteno je življenje v obeh mestih in kako so omejitve prehajanja meje zarezale v ta prostor. Poudaril je, da smo na tem območju doživeli velike tragedije, prvo svetovno vojno, fašizem, drugo svetovno vojno in da verjame, da nas nič več ne bo razdelilo, tudi epidemija koronavirusa ne. Poudaril je. »Ta model, ki ga vzpostavljamo na Goriškem, bi lahko postal model za celotno Evropo.« Ministru so zbrani predstavili tudi sodelovanje obeh Goric v kandidaturi za EPK 2025, v čemer minister prepoznava jasen znak dobrega čezmejnega sodelovanja. 

 

 

 

 

Fotografije: Mateja Pelikan

 

 

 


< Nazaj na seznam