Italijanski veleposlanik pozdravlja medsosesko pomoč

Datum: 07.05.2020
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: Koronavirus

Veleposlanik Carlo Campanile je seznanjen s težavami, ki jih ljudem povzroča omejevanje prehodov, zato je z odobravanjem sprejel napovedano uvedbo dodatnih kontrolnih točk na Erjavčevi ulici v Novi Gorici in Goriških brdih, ki ju je začetek tedna med obiskom na Goriškem napovedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Campanile je pojasnil, da so se tudi v Italiji s 4. majem začele sproščati nekatere omejitve, ki so bile uvedene zaradi epidemije. Poudaril je, da gre zato pričakovati povečan promet med državama. Upa, da se bo kmalu lahko vzpostavil tudi pretok turistov. Lani je Slovenijo obiskalo 600.000 italijanskih turistov, kar jih uvršča na prvo mesto med tujimi turisti v naši državi. Obenem, je izpostavil veleposlanik, je Italija pomembna gospodarska partnerica Slovenije. 

Med obiskom v Novi Gorici je napovedal, da bo sprostitev pretoka ljudi med državama odvisna od epidemiološke situacije v obeh državah. Poudaril je, da je v kriznih obdobjih zelo pomembno medsebojno obveščanje in usklajeno delovanje med državami, še posebej pa na skupnem urbanem območju, kot je območje obeh Goric. Campanile je ob tem opozoril, da bi bilo nesmiselno prehitro sproščati ukrepe z namenom, da bi pritegnili turiste, saj bi to lahko privedlo do novih zdravstvenih težav. Varnost je, kot je poudaril, na prvem mestu. 

Novogoriški župan je ob tem povedal, da bi za našo regijo veliko pomenilo, če bi Italija posamezne dežele obravnavala ločeno in bi postopoma po posameznih deželah glede na epidemiološko situacijo sproščala ukrepe. Glede na to, da je dežela Furlanija-Julijska krajina (FJK) dokaj uspešna pri obvladovanju epidemije, ocenjuje, da bi bilo to za nas manj nevarno.

Miklavič je veleposlaniku predstavil tudi pomembno vlogo župana Občine Gorica Rodolfa Ziberne, ki ga je vse od pojava težav v Italiji redno dnevno obveščal  o situaciji in ukrepih. Občini sta tako lahko delovali usklajeno in bili zelo uspešni pri zajezitvi širjenja okužb. Veleposlanik je pohvalil sodelovanje obeh občin ter poudaril pomen medsoseske pomoči. Župan Rodolfo Ziberna je ob tem dodal, da je 6. maja minilo 44 let od katastrofalnega potresa v FJK (z epicentrom v Gemoni), po katerem je dežela tudi z izjemno dobrim modelom delovanja civilne zaščite izšla še močnejša. Goriški župan upa, da bo tako tudi tokrat. 

Župana sta se v pogovoru z veleposlanikom posebej dotaknila posebne ekonomske cone, ki jo želita mesti skladno z evropsko zakonodajo vzpostaviti v čezmejnem območju. Župan Miklavič je izpostavil, da je ekonomska cona priložnost, ki bi naši skupni čezmejni regiji omogočila, da bi se razvila v vseh svojih potencialih: »Potrebujemo hitro ukrepanje. Na Goriškem smo bili dolgo preveč odvisni od igralniške dejavnosti in prav epidemija je pokazala negativne posledice te odvisnosti. V skupni ekonomski coni ne bo več v ospredju igralništvo, ampak čista industrija, ki bo temeljila na znanju. Občina Gorica je že naročila študijo učinkov uvedbe tovrstne cone.« Miklavič je še poudaril, da slovenska vlada od regije pričakuje konkretne predloge za izhod iz krize, ekonomska cona bi zato lahko bila ena od njih.

Vodja kandidature Nove Gorice v sodelovanju z Gorico za Evropsko prestolnico kulture 2025 mag. Neda Rusjan Bric in koordinatorka kandidature Vesna Humar sta veleposlaniku predstavili pomen kandidature za ustvarjanje skupne čezmejne prestolnice in veliko priložnost za razvoj območja. Veleposlanika je posebej pritegnila informacija o tečajih slovenskega in italijanskega jezika, ki tedensko brezplačno potekata na facebook profilu kandidature GO! 2025 in ima doslej že preko 2000 slušateljev z obeh strani meje. Generalni konzul Italije v Kopru Giuseppe D'Agosto pa je prav nepoznavanje jezika soseda označil kot eno ključnih ovir pri poglabljanju čezmejnega sodelovanja. Predstavnici skupine za pripravo kandidature sta mu povedali, da se tega na Goriškem zavedamo, zato kandidatura področje jezika posebej naslavlja. Veleposlanika in konzula je pomočnik direktorja Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje EZTS GO Tomaž Konrad seznanil še s skupnimi projekti čezmejnega prostora in vlogo združenja, pri čemer je glavni cilj promovirati in olajšati čezmejno sodelovanje.

 

 

 

Fotografije: Mateja Pelikan

 

 


< Nazaj na seznam