Ljubljana in Rim očitno nista usklajena glede režima na meji

Datum: 11.05.2020
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: Koronavirus

Glede na dogajanje na terenu predvidevamo, da se državi nista dogovorili o režimu na meji, potem ko je naša država v četrtek sprejela spremembe odloka glede ukrepov na mejnih prehodih. Zato se na kontrolni točki na Erjavčevi ulici pojavljajo težave ob prehajanju meje, Mestna občina Nova Gorica in Občina Gorica pa imata pri tem zvezane roke, saj meddržavne zadeve niso v njuni pristojnosti. Potem ko smo na novogoriški mestni občini prvim občanom, ki so oddali vloge za prehod kontrolne točke na Erjavčevi ulici v Novi Gorici, že izdali potrdila mestne občine za prehod, smo prejeli informacije s strani Občine Gorica, zamejskih združenj in teh občanov, da jih italijanska policija na kontrolni točki na Erjavčevi ulici seznanja, sicer prijazno, da bodo morali upoštevajoč vladno regulativo iz Rima ob morebitnem vstopu v Italijo v 14-dnevno karanteno. To je sicer doslej veljalo za italijanske državljane, ki so lahko prišli v Slovenijo na obisk k sorodnikom, vendar so ob vrnitvi v Italijo morali v 14-dnevno karanteno. Ocenjujemo, da četrtkova sprememba vladnega odloka glede ukrepov na mejnih prehodih s tem ni dosegla svojega namena v celoti. Za pojasnila in takojšnje ukrepanje na meddržavni ravni smo zato že pod nujno zaprosili Ministrstvo za zunanje zadeve RS.

Nova kontrolna točka na Erjavčevi ulici v Novi Gorici je na podlagi sprememb vladnega Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja COVID-19, na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije od sobote, 9. maja 2020, dalje odprta za dnevne delovne migrante in druge osebe na podlagi potrdila lokalne skupnosti, ki upravičuje nujnost prestopa državne meje zaradi nujnega izvajanja gospodarskih in kmetijskih čezmejnih dejavnosti ter za obisk ožjih družinskih članov. 

Dnevni delovni migranti za prehod potrebujejo potrdilo delodajalca (tako kot že doslej na kontrolni točki v Vrtojbi). Osebe, ki kontrolno točko na Erjavčevi ulici prehajajo zaradi nujnega izvajanja gospodarskih in kmetijskih čezmejnih dejavnosti ter za obisk ožjih družinskih članov, pa za prehod potrebujejo potrdilo lokalne skupnosti. 

Delovni migranti s potrdilom delodajalca po naših informacijah normalno prehajajo kontrolno točko na Erjavčevi ulici, ostali upravičenci pa ne. Zato slednje prosimo, da počakajo do razjasnitve vseh okoliščin s strani ministrstva za zunanje zadeve. Vse prosilce, ki smo jim že izdali dovoljenja, smo danes tudi obvestili o tem.

Na mestni občini smo sicer opravili svoj del naloge, se takoj organizirali in izvedli vse potrebne postopke, da bi občani, ki so upravičenci glede na spremembe vladnega odloka, lahko prehajali kontrolno točko na Erjavčevi ulici. Od petka smo prejeli preko 100 vlog za izdajo potrdila za prehod meje. Med njimi so občani mestne občine in občani sosednjih občin, na nas pa se je obrnilo tudi veliko italijanskih državljanov. Občane drugih občin smo napotili na občine, kjer prebivajo.  Želimo si, da bi se odprta vprašanja na meddržavni ravni čim prej rešila in tako omogočila vsem upravičencem normalen prehod kontrolne točke. 

 

 


< Nazaj na seznam