Mrežo med Novo Gorico in Gorico so tokrat prvi odstranili prebivalci

Datum: 15.06.2020
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: Koronavirus

"Danes je sončen dan, čeprav pada dež", je ob današnjem prvem srečanju županov obeh Goric po uveljavitvi prostega prehoda slovensko-italijanske meje na Erjavčevi ulici v Novi Gorici vzkliknil župan Občine Gorica Rodolfo Ziberna. Novogoriški župan dr. Klemen Miklavič mu je pritrdil in poudaril simbolni pomen današnjega srečanja na meji: "Danes se tu odvija simbolično dejanje. Mrežo, ki je na Trgu Evrope stala v času epidemije, predajamo Goriškemu muzeju. Če so v prejšnjih letih odstranjevali mreže politiki, so zdaj mrežo odstranili prebivalci in jasno sporočili, da mreže v naše kraje ne sodijo. To je bistveno močnejše, kot če bi ograjo odstranila župana." Županoma obeh Goric, ki sta bila ves čas epidemije v dnevnih stikih, so se na nekdanjem mejnem prehodu na Erjavčevi ulici med Novo Gorico in Gorico pridružili sosednji župani, svetniki in predstavniki podjetniške pobude Rešimo Goriško. Predstavnik slednje Marino Furlan je poudaril, da imajo glede finančne pomoči Goriški regiji s strani vlade in opozicijskih strank pozitivne odzive. 

Predstavniki podjetniške pobude Rešimo Goriško si v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica, vsemi ostalimi občinami v regiji, območno obrtno in gospodarsko zbornico že dlje časa prizadevajo, da bi Severno Primorska (Goriška razvojna) regija zaradi navezanosti na italijanski trg, ki je med najbolj prizadetimi zaradi epidemije, bila deležna posebne obravnave s strani države. Marino Furlan je bil ob današnjem simboličnem dogodku na meji optimističen: "Mislim, da so na državni ravni zelo dobro razumeli naše težave. Mislim, da v kolikor bo zares potrebno, bo vlada priskočila na pomoč tej regiji."  

Novogoriški župan dr. Klemen Miklavič je glede nadaljnjega razvoja dogodkov izpostavil: "Pričakujemo predvsem, da bo celotna čezmejna regija zaživela neko normalno družbeno in gospodarsko življenje. Tu sta se družba in gospodarstvo oblikovalo okrog tega, da tu meje mi. In ko to mejo umetno postavimo, pomeni, da pretrgamo stike med ljudmi in gospodarske stike, kar pomeni tudi dolgoročno škodo za življenja ljudi in delovna mesta. Z današnjim dogodkom smo sporočili, da je potrebno v bodoče najti druge instrumente za naslavljanje težav, kot je bila ta epidemja. Nikakor se ne smemo zatekati k mrežam. Gospodarska škoda zaradi te mreže bo namreč na obeh straneh velika."

Goriški župan Rodolfo Ziberna se je zahvalil vsem, ki so kakorkoli prispevali v boju proti koronavirusu: "Tri mesece smo bili praktično ločeni, zaprti kot zaporniki. V teh mesecih je Evropa, ki jo pogosto imamo za referenco, v prvem trenutku dala zelo slab odgovor na vse skupaj. Tako rimska kot ljubljanska državna oblast večkrat nista govorili z nami. Morda bi morali malo bolje razmisliti, ko sta uvajali ukrepe, ne da bi povprašali tukajšnje kraje in preverili, kakšne bodo posledice njunih odločitev. Kar je pa odlično delovalo, so bili odnosi med mestoma. Praznina, ki so jo ustvarile evropske institucije in nacionalne države, je bila zapolnjena z vsakodnevno aktivnostjo občin in drugih institucij, kot so civilna zaščita, zdravstveni delavci, pa tudi drugi. Evropa mora rasti tako, kot jo gradimo mi.  Evropa, v katero verjamemo, je Evropa, v kateri je Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje, in Evropa, v kateri kandidiramo za evropsko prestolnico kulture 2025. V obeh občinah smo skupaj naslavljali pobude, predloge na državno raven tako glede družin, ki so bile ločene, čezmejnih delavcev, kmetovalcev dvolastnikov ipd. Želimo postati zgled v Evropi, kako se lahko čezmejno sodeluje." 
 
Oba župana sta predstavniku Goriškega muzeja, kustosu Davidu Kožuhu, simbolno predala predmete z mejne mreže, ki je delila mesti v času epidemije. Na Trgu Evrope pa je dogodku na Erjavčevi ulici sledila odstranitev še preostale mreže, ki bo zdaj svoj mesto našla v zgodovini.

 

                                                                                         

Fotografije: Mateja Pelikan


< Nazaj na seznam