Evropski teden mobilnosti

Datum: 16.09.2020
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: V središču

V letošnjem evropskem tednu mobilnosti, v katerega se že tradicionalno vključujemo tudi na novogoriški mestni občini, so v ospredju potovanja z manj onesnaženja. Letos v Novi Gorici ponovno organiziramo Parkirne dneve. V bodoče nameravamo na Kidričevi ulici ukiniti 14 parkirnih mest z namenom umirjanja prometa, postaviti postaje javne izposoje koles, dodatna stojala za kolesa ter urediti zunanji prostor pred Centrom trajnostne mobilnosti. V letošnjem tednu mobilnosti prav tako sodelujemo z Goriško knjižnico Franceta Bevka, kjer namenjajo kotiček z literaturo na tematiko trajnostne mobilnosti, gibanja, zdrave prehrane.

IPOP - Inštitut za politike prostora bo v sodelovanju s Centrom trajnostne mobilnosti začel s participacijo javnosti v okviru priprave parkirne politike. Vsak, ki bo izpolnil anketo, bo zavrtel "kolo sreče" ter dobil praktično nagrado. Center trajnostne mobilnost je v sredo, 16. septembra, izvajal tudi brezplačne oglede z e-kolesi.

Ponovno bomo organizirali brezplačne oglede po Novi Gorici in okolici, poudarek je na uporabi alternativnih načinov prevoza, hoja, kolo, uporaba javnega potniškega prometa.

V torek, 22. septembra, bo potekala predstavitev Centra za krepitev zdravja, in sicer od 15.00 do 17.00.

V sredo, 23. septembra, bomo odprli Center trajnostne mobilnosti v središču mesta.

V četrtek, 24. septembra, bo preko zoom aplikacije potekala spletna okrogla miza na temo parkiranja v okviru priprave parkirne politike.

Tudi letos želimo v Novi Gorici otrokom omogočiti varno hojo v šolo in na tak način poskrbeti za njihovo zdravje, zato bo Akcija »Pešbus« potekala že 5. zapored, in sicer od 21. septembra do 2. oktobra.

V novogoriški občinski upravi smo že leta 2005 pripravili Načrt trajnostne mobilnosti za širše mestno območje Nove Gorice, leta 2012 pa smo v okviru evropskega projekta PUMAS izdelali prvo čezmejno celostno strategijo v Sloveniji z naslovom Vizija optimalne povezane regije. Sodelovali smo v številnih evropskih projektih s področja trajnostne mobilnosti, s pomočjo katerih smo uredili nove peš in kolesarske povezave, osveščali občane, pridobili veliko novega znanja in skovali načrte za v prihodnje.

V prihodnosti želimo spodbujati in uvajati različne oblike trajnostne mobilnosti ter si prizadevati za enakovredno dostopnost prebivalcev celotne mestne občine, tako mestnih kot dnevnih migrantov s podeželja ter drugih obiskovalcev. Odločitev Mestne občine Nova Gorica za celostno načrtovanje prometa temelji zlasti na številnih koristih, ki jih prinašajo odlike takšnega sodobnega načina načrtovanja.

Celoten program letošnjega Evropskega tedna mobilnosti je dostopen na spletni strani mestne občine www.nova-gorica.si na povezavi:

https://nova-gorica.si/za-obcane/trajnostna-mobilnost-v-mestni-obcini-nova-gorica/etm

 

 


< Nazaj na seznam