Podpis pogodbe za novo gasilsko avtolestev

Datum: 05.11.2020
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: V središču

Občine ožje Goriške bodo bogatejše za novo gasilsko avtolestev s pregibnim lestvenikom za gašenje in reševanje iz višin, ki bo pomembno prispevala k delu gasilcev na tem območju. Danes je bila v Javnem zavodu za gasilsko in reševalno dejavnost – Gasilska enota Nova Gorica podpisana pogodba za nakup nove gasilske avtolestve. Na Goriškem si novo avtolestev obetamo novembra prihodnje leto.  

Vrednost nakupa je 730.000,00 € z DDV. Gre za skupen projekt Mestne občine Nova Gorica, občin Brda, Kanal ob Soči, Miren – Kostanjevica, Renče – Vogrsko in Šempeter – Vrtojba, ki so zagotovile sredstva v višini 250.000,00 € (Mestna občina Nova Gorica – 180.000,00 EUR; Občina Brda – 14.762,50 EUR; Občina Kanal ob Soči – 15.407,50 EUR; Občina Miren-Kostanjevica – 12.357,50 EUR; Občina Renče-Vogrsko 10.952,50 EUR in Občina Šempeter-Vrtojba – 16.520,00 EUR). Na podlagi uspešne prijave na razpis so bila od Uprave za zaščito in reševanje  pridobljena  sredstva v višini 276.000.00 €, preostala sredstva v višini 204.000,00 € pa bo zagotovila GENG iz presežkov prihodkov nad odhodki preteklih let ter namenskih sredstev za nakup gasilske opreme.

Nova pridobitev bo za prebivalce Goriške izjemnega pomena, saj se bo njihova varnost in varnost njihovega premoženja bistveno izboljšala. Iz pripravljene analize lahko povemo, da bo novo vozilo zelo pomembno pri morebitnih intervencijah, predvsem na višjih in obsežnih objektih, katerih je na Goriškem preko 1500.

Vozilo bo izdelano na podvozju Mercedes Benz Econik 1835, katerega ključna dobra lastnost je ta, da ima vozilo nameščene zračne blazine, kar omogoča regulacijo višine vozila glede na zahtevnost terena.

Nadgradnja, vrtljiva dvižna lestev s pregibnim lestvenikom, ima reševalno višino 32 metrov, ki jo doseže v 70 sekundah. Nosilnost reševalne košare je do 5 oseb, kar je iz vidika reševanje oseb iz višin velikega pomena. Pregibna lestev, ki omogoča posredovanje gasilcev tudi npr. čez streho oz. oviro, omogoča transport s pomočjo nosil težjih nepokretnih oseb, ponesrečencev do 200 kg. Sama nadgradnja je opremljena z najnovejšo gasilsko opremo za gašenje in reševanje iz višin in globin.

Kot je pojasnil Aleš Markočič, direktor Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost – Gasilska enota Nova Gorica, gre za to, da bodo čez leto dni (novembra 2021) prevzeli eno izmed ključnih gasilskih vozil za njihovo delovanje, zahvala vsem občinam ustanoviteljicam, predvsem Mestni občini Nova Gorica, s katero so z dobrim sodelovanjem skozi celotni postopek prišli do današnjega dogodka - podpisa pogodbe z dobaviteljem.

Župan dr. Klemen Miklavič ob današnjem podpisu poudarja: "Za manjše občine ožje Goriške je to zelo velik izdatek. To je še en znak več, da delujemo enotno. Gasilske avtolestve so razmeroma draga investicija, vendar pripravljenost na reševanje in varnost nimata cene. Pomembno je, da imamo v primeru nesreč najboljšo in zanesljivo opremo. Zelo sem zadovoljen, da smo vse občine ožje Goriške tako enotno pristopile k tako dragemu, a potrebnemu nakupu. Upam, da bo čim manj potreb po uporabi te lestve, ampak žal nesreča nikoli ne počiva in prav tako ne pozna občinskih meja.«  

  

  

 


< Nazaj na seznam