Od 10. decembra dalje za vstop v Italijo potreben negativni test

Datum: 07.12.2020
Vir: Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana
Rubrika: Koronavirus

Italijanska vlada je za zajezitev širjenja virusa Covid-19  sprejela nove ukrepe. Od 10. decembra dalje bo Italija za vstop v državo iz držav na njenem seznamu C, vključno s Slovenijo, zahtevala predložitev negativnega testa, ki ni starejši od 48 ur. Med izjemami, za katere to pravilo ne velja, so čezmejni delavci, prevozniki, študenti v tujini in bolniki, ki imajo v drugi državi zdravstveno storitev. Med redke izjeme spadajo tudi poklicni športniki in diplomati.

Navajamo sprejete ukrepe:

Prehajanje državnih meja:
Novi Odlok v 8. členu za države iz seznama C (na katerega je z vključno 10. decembrom 2020 dalje dodana tudi Slovenija) določa, da je za vstop v Italijo za vse osebe, ki so zadnjih 14 dni bivale ali prešle eno izmed držav na omenjenem seznamu potreben: negativni test (molekularni ali angenski test, ki ni starejši od 48 ur od trenutka odvzema brisa) ali obvezna 14 dnevno samoizolacija.

V času od 21. decembra do 6. januarja bo vstop v Italijo iz držav na seznamu C (torej tudi iz Slovenije), poleg pogoja negativnega testa na Covid-19 ali karantene, dovoljen le v primeru izjem določenih v 6. členu Odloka (nujne delovne, zdravstvene ali študijske obveznosti, vrnitev na domači naslov in nekatere druge izjeme).

Med izjeme, ki za vstop v Italijo ne potrebujejo opravljeni negativni test na Covid-19, pa Odlok med drugim uvršča:

- prevoznike in spremljevalno osebje, vstop zaradi nujnih delovnih obveznosti, ki ne smejo trajati več kot 120 ur, tranzit v 36 urah, obmejni delavci, imetniki diplomatskega potnega lista, uslužbenci mednarodnih institucij, policije ali vojske, študenti in šolarji, ki mejo prehajajo dnevno ali najmanj enkrat tedensko zaradi udeležbe pri šolskih oz. študijskih obveznostih.

Nov odlok v Italiji predvideva:
- od 21. decembra do 6. januarja bodo prepovedana potovanja med deželami, razen v primeru dokazanih službenih oziroma nujnih zdravstvenih ali kakšnih drugih nujnih razlogov;
- 25. in 26. decembra ter 1. januarja bodo prepovedana tudi potovanja med različnimi občinami, razen v primeru dokazanih službenih oziroma nujnih zdravstvenih ali kakšnih drugih nujnih razlogov;
- med 21. decembrom in 6. januarjem se bo mogoče vrniti na svoje stalno ali začasno prebivališče;
- od 21. decembra do 6. januarja bo prepovedano obiskati druge domove (vikende), ki se nahajajo v drugi deželi. 25. in 26. decembra 2020 ter 1. januarja 2021 bo prepoved veljala tudi za druge domove (vikende), ki se nahajajo v drugi občini.

Informacije:

Generalni konzulat RS v Trstu

T: (+) 39 040 30 78 55

E: sloconsulate.trieste@gov.si

Dežurna številka: (+) 39 339 778 32 04

 

Slovensko veleposlaništvo v Rimu

E-pošta: sloembassy.rome@gov.si

Dežurna številka: (+) 39 335 80 64 552

 

Vir: Slovensko veleposlaništvo v Rimu


< Nazaj na seznam