Vlada RS podaljšala epidemijo, kot izjemo pri prehajanju meje dodala dvolastnike zemljišč

Datum: 14.01.2021
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: Koronavirus

Vlada RS je na 48. redni seji z odlokom za 60 dni podaljšala epidemijo. Poleg tega je sprejela oziroma podaljšala odloke, ki naslavljajo posamezne ukrepe za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19, sprejela je tudi nekaj novosti, med drugim je med izjeme za prehod meje dodala dvolastnike zemljišč. 

 

Odlok o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni COVID-19 na območju Republike Slovenije stopi v veljavo 17. januarja in velja 60 dni oziroma do sredine marca. 

Še naprej velja začasna prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom z nekaterimi izjemami, ki so nujno potrebne za zagotavljanje osnovnih potreb družbe oziroma so pomembne za zagotavljanje varnosti in zdravja. Kot nova izjema se dodajo čistilnice

Za vstop v Republiko Slovenijo iz države na rdečem seznamu brez napotitve v karanteno na domu ali brez predložitve negativnega izvida testa na prisotnost virusa SARS-CoV-2 se dovoli novo izjemo, in sicer dvolastnike ali najemnike zemljišča v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje, ki prehajajo državno mejo s sosednjo državo zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del in se čez mejo vrnejo takoj po opravljenem delu. Odlok začne veljati 16. januarja 2021 in velja do 22. januarja 2021. 

Po novem pa je skrajšana veljavnost hitrega antigenskega testa, ki ga oseba predloži ob vstopu v državo. Ta ne sme biti starejši od 24 ur od odvzema brisa.  

Novost je tudi prekinitev karantene na domu s hitrim antigenskim testom. Če oseba, ki jo policija ob vstopu v Republiko Slovenijo napoti v karanteno na domu, v času trajanja karantene opravi testiranje na prisotnost SARS-CoV-2 po metodi PCR ali HAG in je izvid testa negativen, se šteje, da je karantena prekinjena.  

 

Več informacij najdete na spletni strani: https://www.gov.si/novice/2021-01-13-48-redna-seja-vlade-republike-slovenije/


< Nazaj na seznam