Od danes, 15. marca, je Furlanija – Julijska krajina ponovno na rdečem seznamu

Datum: 15.03.2021
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: Koronavirus

V Furlaniji – Julijski krajini od danes do 6. aprila veljajo najstrožji ukrepi. Gibanje izven doma je dovoljeno med 5. in 22. uro, a le znotraj svoje občine in le za tiste, ki ne kažejo znakov obolenja s koronaviurusom. Izjema so prebivalci občin z manj kot 5000 prebivalci, ki se lahko od svoje občine oddaljijo največ 30 kilometrov in ne smejo obiskati glavnega mesta pokrajine. Vedno je treba imeti s sabo samoizjavo. Samoizjavo je potrebno imeti s seboj tudi za odhajanje v službo.

 

Samoizjava v skladu s 46. in 47. členom UPR 445/2000

 

Za prebivalce FJK, ki delajo v Sloveniji, je prečkanje meje dovoljeno, a le za delo. Od ponedeljka, 15. marca, Slovenija tudi od čezmejnih delavcev zahteva negativen test, ki naj ne bo starejši od 7 dni. Upravičenci do prehajanja meje s tedenskim testom so:

  • čezmejni delovni migranti,
  • osebe, ki mejo prehajajo zaradi pomoči ali oskrbe oseb,
  • dvolastniki, najemniki zemljišč,
  • tisti, ki prehajajo mejo zaradi vključenosti v izobraževanje,
  • osebe, ki so v Sloveniji naročene na zdravstveno storitev.

Slovenija tem skupinam ljudi nudi možnost brezplačnega testiranja na petih mejnih prehodih.

 

Prost vstop v Slovenijo imajo tisti, ki predložijo potrdilo o negativnem testu, ki ni starejše od 48 ur (PCR test) ali 24 ur (hitri test), potrdilo o preboleli bolezni ali dokazilo o cepljenju proti covidu-19. Od drugega odmerka mora miniti vsaj sedem dni (za Pfizer/BioNTech) oz. najmanj dva tedna (Moderna) ali 21 dni od prvega odmerka cepiva farmacevtske družbe AstraZeneca.

 

Ažurne informacije o možnosti prehajanja meje z Italijo so na voljo na spletni strani Veleposlaništva RS Slovenije v Rimu: http://www.rome.embassy.si/index.php?id=5940&L=444.

 

Prebivalci FJK lahko v druge regije prehajajo le iz službenih, zdravstvenih ali drugih nujnih razlogov. V sosednjo občino pa se lahko odpravijo, če imajo tam kmečko zemljišče, s sabo pa morajo imeti samoizjavo ter dokazilo o lastništvu zemljišča.

Vrtci, šole in univerze so zaprte, pouk zato poteka na daljavo.

Maske so obvezne tako v zaprtih prostorih kot tudi na prostem. Masko lahko prebivalci snamejo le med športno dejavnostjo, če v bližini ni ljudi.

Trgovine ostajajo odprte, prebivalci pa naj obiščejo le tiste, ki so znotraj njihove občine. Bari in restavracije so odprti le za osebni prevzem. Zaprti pa so frizerji, gledališča, kinodvorane, fitnesi …


< Nazaj na seznam