V petek, 23. aprila, novo sproščanje ukrepov

Datum: 22.04.2021
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: Koronavirus

V petek, 23. aprila, bo odpravljena prepoved prehajanja med regijami. Dovoljeno bo zbiranje do deset ljudi, razen če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva. Dovoljene bodo organizirane javne prireditve in javni shodi do deset ljudi (pod pogoji, ki jih določa Zakon o javnih zbiranjih in z upoštevanjem določenih omejitev).

V soboto, 24. aprila, se po vsej državi odpirajo vrtovi in terase gotinskih lokalov. V treh statističnih regijah, ki so v rumeni fazi sproščanja ukrepov (Pomurska, Goriška in Obalno-kraška), bodo lahko obratovali tudi notranji prostori lokalov.

S ponedeljkom, 26. aprila, se sprošča tudi ponujanje nastanitvenih storitev v nastanitvenih obratih do 30 sob, a pod pogojem testiranja potrošnikov ali dokazila o prebolelosti ali dokazila o cepljenju.

V skladu z načrtom sproščanja se v ponedeljek, 26. aprila, odpirajo vrata vseh izobraževalnih ustanov. Znova bodo omogočena predavanja na fakultetah in višjih strokovnih šolah. Priporočen je hibridni model, torej kombinirana izvedba študijske dejavnosti z izvedbo v živo in izvajanjem na daljavo, v skladu z zmožnostmi in potrebami visokošolskih zavodov. Vrata bodo odprli tudi študentski domovi. S svojo dejavnostjo bodo lahko v celoti nadaljevale glasbene šole.

 

Spreminjajo se pogoji za vstop v državo

Osebo, ki prihaja iz držav oziroma administrativnih enot držav na rdečem seznamu, se napoti v karanteno na domu, razen če ob vstopu v Slovenijo predloži:

  1. dokazila o negativnem rezultatu PCR testa na virus SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa, če je izdano v državah članicah Evropske unije ali schengenskega območja, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike;
  2. dokazila o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev, ali
  3. dokazila o cepljenju zoper COVID-19 (s cepivi, ki so navedena v odloku), s katerim dokazuje, da je od prejema cepiva preteklo ustrezno obdobje.

Osebam, ki se vračajo z napotitve, se ni treba testirati po prihodu v Slovenijo, če predložijo tridnevni negativni PCR test, prav tako se za pomoč osebam in vzdrževalna dela na nepremičnini rok za vrnitev podaljša na tri dni.

 

Več informacij na spletni strani Vlade RS

 


< Nazaj na seznam