Dodatno sproščanje ukrepov

Datum: 02.07.2021
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: Koronavirus

Vlada RS je konec junija sprejela več odlokov, povezanih s preprečevanjem okužbe z virusom SARS-CoV-2, s katerimi je dodatno sprostila nekatere omejitve, glede na to, da se epidemiološka situacija v Sloveniji umirja. 

 

V ponedeljek, 5. julija 2021, bodo tako v veljavo stopile nove sprostitve omejitvenih ukrepov na področju opravljanja gostinskih in trgovinskih storitev, obratovanja igralnic ter kongresne dejavnosti.

Pri obratovanju igralnic, igralnih salonov in prirejanju posebnih iger na srečo se odpravi omejenost do 75 % razpoložljivih igralnih mest. Igralni saloni lahko od ponedeljka naprej ponujajo do 100 % razpoložljivih igralnih mest.

Prav tako pri opravljanju kongresne dejavnosti število oseb v zaprtih javnih prostorih oziroma na odprtih površinah s fiksnimi sedišči ni več omejeno do 75 % zasedenosti zmogljivosti sedišč, temveč se lahko zasedejo vsa razpoložljiva sedišča.

Pri opravljanju gostinske dejavnosti se odpravi pogoj razdalje najmanj 3 metre med robovi miz in obveznost nošenja zaščitne maske v notranjosti gostinskega obrata. 

V javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, pa ni več potrebno zagotavljati 10 m2 na posamezno stranko oziroma eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 10 m2. Odprava omejitve 10 m2 na posamezno stranko velja tudi v trgovskih centrih.

V igralnicah, igralnih salonih in pri posebnih igrah na srečo, v nastanitvenih obratih, v nočnih klubih in diskotekah ter v notranjih prostorih, v katerih se izvaja sejemska ali kongresna dejavnost ali gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač, so lahko samo potrošniki, ki izpolnjujejo pogoj PCT.

Pogoj PCT je še vedno potreben pri zaposlenih oziroma osebah, ki opravljajo ponujanje in prodajo blaga in storitev potrošnikom v dejavnostih:

  • storitve higienske nege (kot na primer storitve frizerskih salonov, kozmetične ter ostale dejavnosti salonov za nego telesa, pedikura, manikura),
  • nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve,
  • storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja (kot na primer inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice),
  • obratovanje igralnic, igralnih salonov in prirejanje posebnih iger na srečo,
  • sejemska dejavnost,
  • kongresna dejavnost,
  • gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač,
  • nastanitvene storitve,
  • storitve nočnih klubov in diskotek od 5. do 24. ure.

Prav tako ni več omejitev pri procesu športne vadbe. Športno rekreativna dejavnost se lahko izvaja individualno ali v skupini brez omejitve števila vadečih. Prisotnost gledalcev na prireditvah ni več omejena na število razpoložljivih sedišč, prav tako ni več predpisana obvezna uporaba zaščitne maske.

Odlok o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji sprošča pogoje oziroma omejitve za knjižnice, arhive, muzeje in galerije, za javne kulturne prireditve ter za ponujanje storitev dostopa in ogleda kulturne dediščine na ograjenih javnih površinah z nepremično kulturno dediščine.

 

Povzeto po: Vlada RS 


< Nazaj na seznam