V veljavi več novih odlokov za preprečevanje širjenja koronavirusa

Datum: 16.08.2021
Vir: Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana
Rubrika: Koronavirus

V veljavo vstopa več prenovljenih odlokov za zajezitev širjenja covida-19. Novosti med drugim prinašajo ponovno uvedbo zaščitnih mask  Odloki, ki bodo veljali teden dni, določajo tudi način izpolnjevanja pogoja PCT pri različnih dejavnostih. Na javnih kulturnih prireditvah so ponovno obvezne maske. Slovenija je za potnike v letalskem in ladijskem prometu uvedla obrazec PLF.

Vlada je na petkovi dopisni seji med drugim izdala odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov. V novem gradivu se določa izpolnjevanje pogoja prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja (PCT) za izvajanje avtotaksi prevozov in obratovanje žičniških naprav. Odlok med drugim določa, da je izpolnjevanje pogoja testiranja od danes mogoče z dokazilom o negativnem rezultatu testa PCR, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa, ali hitrega testa, ki ni starejši od 48 ur.

Enako velja za ponudnike in potrošnike v dejavnosti ponujanja in prodajanja blaga in storitev na področju voznikov in vozil. Pogoj PCT morajo v skladu z odlokom izpolnjevati tudi strokovni delavci in voditelji športnorekreativne dejavnosti, ki izvajajo proces športne vadbe.

Organizatorji športnih tekmovanj morajo preverjati pogoj PCT pri udeležencih tekmovanj. Poleg tega morajo na vidnem mestu s pisnim obvestilom obvestiti športnike in člane njihovih ekip, drugo organizacijsko osebje ter gledalce, da je izpolnjevanje pogoja PCT obvezno za udeležbo oziroma za vstop v prostor, kar se preverja že ob prihodu na prireditev.

Zaščitne maske so po novem na javnih kulturnih prireditvah obvezne, in sicer tudi za osebe, ki izpolnjujejo PCT, razen za nastopajoče.

Pogoj PCT se zahteva za javne prireditve in shode v zaprtih prostorih ter shode z več kot 100 udeleženci na odprtih površinah. Za do 100 udeležencev na odprtih površinah pogoj PCT ni potreben, upoštevati pa je treba omejitev: en udeleženec na 10 kvadratnih metrov površine in 1,5 metra medsebojne razdalje med udeleženci.

Vlada je tudi podaljšala odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah, in sicer prav tako do 22. avgusta.

Poleg tega je vlada sprejela nov Odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji. Odlok ohranja dosedanje ukrepe in omejitve in določa nov pogoj za izvajanje verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja – poteka lahko le, če oseba, ki to izvaja, izpolnjuje pogoj PCT. 

Slovenija za potnike v letalskem in ladijskem prometu uvaja obrazec PLF.

Ob prihodu v Slovenijo z letalom ali ladjo za križarjenje bodo potniki lahko izpolnili evropski elektronski obrazec za potrebe sledenja potnikov (dPLF). Izpolnjevanje tega obrazca sicer ne bo obvezno, bo pa v veliko pomoč epidemiologom, so ob uvajanju ukrepa pojasnili na ministrstvu za zdravje.  

Slovenski dPLF obrazec je že del evropskega elektronskega sistema PLF in je dostopen na spletnem naslovu https://app.euplf.eu.


< Nazaj na seznam