Od 21. februarja ni več omejitev zbiranja

Datum: 21.02.2022
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: Koronavirus

Stanje okužb s korona virusom se v Sloveniji izboljšuje, zato je Vlada RS sprejela odloke, s katerimi sprošča omejitvene epidemiološke ukrepe. Sprostitve ukrepov začnejo veljati v ponedeljek, 21. februarja 2022. Še naprej pa bo potrebno upoštevati splošna pravila uporabe zaščitnih mask, razkuževanja, medosebne razdalje in zračenja prostorov.

 

Pogoj PCT in vse ostale omejitve na gospodarskem področju bodo povsem odpravljene tako v industriji, trgovini, turizmu in gostinstvu ter drugih storitvenih dejavnostih.

Izpolnjevanje pogoja PCT bo potrebno za zaposlene in uporabnike storitev v nastanitvenih objektih dejavnosti zdravstva, socialno varstvenih storitev in zavodov za prestajanje kazni zapora oziroma prevzgojnem domu.

 

Sprostitev ukrepov v gospodarstvu

Vlada s ponedeljkom, 21. 2. 2022, odpravlja vse dosedanje epidemiološke omejitve tako v industriji, trgovini, turizmu in gostinstvu ter drugih storitvenih dejavnostih.

Potrošnikom in zaposlenim tako ne bo potrebno več dokazovati pogoja PCT ob vstopu v podjetja, prodajalne ali trgovske centre, gostinske lokale ali pri koriščenju različnih storitvenih dejavnosti in v nastanitvenih obratih (hoteli, apartmaji...).

V trgovinski, turistični ali drugih storitvenih dejavnostih ne veljajo več omejitve dovoljenega števila ljudi, načina priprave, prevzema, strežbe ali uživanja hrane in pijače, delovnega časa ipd.  Prav tako se po novem sprošča delovanje diskotek in nočnih klubov.

 

V šolah nič več samotestiranja, nošenje mask še ostaja

V skladu z novim Odlokom o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, se na področju vzgoje in izobraževanja opušča ugotavljanje izpolnjevanja pogoja preboleli, cepljeni in testirani (PCT); ukinja se samotestiranje v šolah, tako za zaposlene kot tudi za učence in dijake.

Še vedno pa ostaja obvezna uporaba zaščitnih mask. Še nadalje pa uporaba zaščitnih mask ni obvezna za:

  • otroke, do dopolnjenega 6. leta starosti,
  • vzgojitelje predšolskih otrok in vzgojitelje predšolskih otrok – pomočnike vzgojitelja pri opravljanju neposrednega dela z otroki,
  • nastopajoče na javnih kulturnih prireditvah in na njiho­vih vajah,
  • osebe, ki izvajajo športno vadbo,
  • osebe s posebnimi potrebami, ki jim je uporaba zašči­tne maske iz objektivnih razlogov onemogočena,
  • učence in dijake pri pouku športne vzgoje in pouku športa,
  • učence glasbene šole pri pouku pihal, trobil, petja, plesne pripravnice, sodobnega plesa in baleta, ter dijake pri pouku plesa, petja in inštrumenta,
  • za tolmače za slovenski znakovni jezik pri komunikaciji z gluhimi in naglušnimi osebami.

 

V Sloveniji od 21. februarja 2022 ni več omejitev zbiranja (druženja), javnih prireditev in shodov zaradi koronavirusa.

Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, ki je določal tudi omejitve zbiranja, preneha veljati 21. februarja 2022.

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe s koronavirusom je treba pri izvajanju vseh dejavnostih ali v okoljih upoštevati priporočila NIJZ za preprečevanje okužbe.

 

Pri vstopu v Slovenijo ne bo več pogoja PCT

Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o prenehanju veljavnosti Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19. Odlok začne veljati 19. februarja 2022.

Za vstop v Slovenijo tako ni več omejitev zaradi covida-19. To pomeni, da ob vstopu v državo ni več potreben pogoj PCT (prebolevnost, cepljenost, testiranje) in ni več napotitve v karanteno na domu.

S prenehanjem veljavnosti odloka Slovenija od 19. februarja 2022 nima več posebnih pravil vstopa v državo, povezanih s covid-19. Še vedno pa so v veljavi priporočila EU o začasni omejitvi nenujnih potovanj, ki veljajo za prihod v Slovenijo iz tretjih držav in se izvajajo na zunanji schengenski meji. Na podlagi teh priporočil je potovanje iz nenujnih razlogov v EU omogočeno vsem polno cepljenim osebam in vsem osebam, ki prihajajo iz držav ali entitet iz Priloge 1.

 

Vir: spletna stran Vlade RS


< Nazaj na seznam