Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Govor župana MO Nova Gorica Mirka Brulca na slavnostnem podpisu Sporazuma o vzpostavitvi in pričetku delovanja Fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici

DATUM OBJAVE 03. oktober 2006
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

"Spoštovani!

Minili so časi, ko smo si na Goriškem samo na tihem želeli, da bi mesto dobilo univerzo in da bi dozoreli pogoji za razmah visokega šolstva na Goriškem. Z vztrajnim in kvalitetnim delom smo najrazličnejši akterji razvoja visokošolskega izobraževanja uresničili že prve pomembne cilje, ki so nas zapisali na zemljevid univerzitetnih evropskih mest.

Nova Gorica in z njo Goriška sta z Univerzo v Novi Gorici letošnjo pomlad pridobili zgolj tisto, kar je še formalno pogrešala dejavnost raziskovalcev, profesorjev in znanstvenikov, ki so na Goriškem že desetletje intenzivno in profesionalno opravljali svoje delo pod okriljem Politehnike. Univerza v Novi Gorici pa ni edina visokošolska institucija, ki pomembno kroji študijski prostor v našem okolju. Ob njej v naše mlado mesto Visokošolsko in raziskovalno središče Primorske, znano tudi pod kratico VIRS, privablja številne sodobne fakultete, ki bodo nudile bodočim študentom zelo zanimive študijske vsebine. Naj tako med njimi omenim Evropsko pravno fakulteto v Novi Gorici in fakulteto, za katero sporazum podpisujemo danes. Prav tako kot evropsko pravo pa že potekata študija strojništva in zdravstvene nege, za katera na Goriškem primanjkuje diplomantov.

V mestni občini pa se na razmah študentskega življenja pripravljamo tudi z načrtovanjem kampusa v Ščednah v Solkanu. Prepričani smo, da nam bo pri investicijah na pomoč priskočilo Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, saj zdaj potrebne vsebine že imamo.

Ob tem naj povem, da je Mestna občina Nova Gorica samo v mojem mandatu za potrebe visokega šolstva na Goriškem namenila 500 milijonov tolarjev, kar pomeni, da lokalna skupnost odločno in trdno podpira razvoj visokega šolstva na Goriškem. Zato se ob tej priložnosti še enkrat zahvaljujem vsem svetnicam in svetnikom naše občine, ki so razumeli pomen razvoja visokega šolstva in so prispevali svoj glas za dobrobit našega okolja. Ta razvoj pa je zagotovo še kako pomemben v luči nastajanja bodoče Goriške regije, kjer bo Nova Gorica s tako razvejano visokošolsko dejavnostjo zagotovo postala močno regijsko središče.

Kot sopodpisnik današnjega sporazuma se iskreno zahvaljujem vsem, ki so pripomogli k vzpostavitvi fakultete, hvala dekanu dr. Borutu Rončeviću, VIRS-u in seveda HIT-u, ki s svojo podporo novi fakulteti ponovno dokazuje, da goji razumevanje za razvoj okolja, v katerem deluje.

In seveda srečno pot novi fakulteti. Hvala."