Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Tretja redna novinarska konferenca župana Mirka Brulca

DATUM OBJAVE 27. marec 2003
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Župan je uvodoma povedal, da bo letošnji proračun nekakšen kompromis med željami in možnostmi. Razlog za to je, kot je povedal, dejstvo, da je veliko sredstev že porabljenih in da obstajajo določene postavke, ki jih iz proračuna ni mogoče izločiti. Strokovna skupina, ki je pripravljala proračun, je po županovem mnenju svoje delo dobro opravila. Poudaril je, da bo poraba proračunskih sredstev možna zgolj v okviru načrtov, predvidenih programov in razpisov. Povedal je še, da bo po sprejemu proračuna sklical predsednike krajevnih skupnosti v občini, s katerimi bodo skupaj pregledali proračun in oblikovali predloge za nadaljnji razvojni program, ki naj bi segel vse do leta 2007. Župan je bil tudi jasen pri napovedi varčevalnih ukrepov, obenem pa je opozoril na neupravičena pričakovanja nekaterih, da bo občina sponzorirala vsako prireditev oziroma projekt.
Direktorica občinske uprave Elvira Šušmelj je v nadaljevanju predstavila predlog odloka o organizaciji in delovnem področju občinske uprave, ki je zastavljen tako, da zagotavlja večjo učinkovitost uprave, obenem pa ne pomeni porabe dodatnih sredstev, kot je povedala. Direktorica občinske uprave bo po novem odloku, če bo sprejet, skrbela zlasti za koordinacijo, večino nalog iz zdajšnjega urada direktorja pa bo prenešenih v Oddelek za splošne zadeve. Po novem odloku bosta v kabinet župana umeščeni inšpekcijska služba in služba za zaščito in reševanje.

V nadaljevanju je Nelka Peloz z Oddelka za gospodarstvo predstavila evropski regionalni sklad Interreg III - B območje Alp. Mestna občina Nova Gorica je namreč skupaj Srednjo Lesarsko šolo iz Nove Gorice, Krajevno skupnostjo Solkan in Društvom za izvajanje in poučevanje restavracije, intarzije in konzervatorstva lesa, s podpisom pristopne izjave v maju 2002 pristopila k sooblikovanju projekta pod imenom CRAFTS – Cooperation among Regions of Alps to Forward Trans-sectorial and Transnational Sinergiyes kar pomeni Sodelovanje med alpskimi regijami zaradi spodbujanja transsektorskih in transnacionalnih sinergij. Program zajema številne aktivnosti s področja razvoja obrti na področju obdelave lesa, kamna in tekstila ob dopolnjevanju s turističnim sektorjem na območju alpskih regij.

Zdenka Kompare, svetovalka za kmetijstvo pa je predstavila priprave na ureditev zbirke vrtnic iz skupine burbonk na Kostanjevici. Strategija razvoja turizma v Mestni občini Nova Gorica, ki je bila sprejeta v začetku leta 2002, med predlaganimi projekti namreč predvideva tudi ureditev rozarija ali rožnega vrta. Za uresničitev slednjega je župan Mestne občine Nova Gorica, Mirko Brulc, januarja letos imenoval delovno skupino za pripravo rozarija. V tej delovni skupini so poleg strokovnih služb Mestne občine Nova Gorica še predstavniki Društva ljubiteljev vrtnic Nova Gorica in predstavnik Komunale, za posamezna strokovna področja pa se vključujejo tudi zunanji sodelavci.

V okviru proračunskih sredstev, predvidenih za projekt v letošnjem letu, je delovna skupina pričela urejati zbirko vrtnic iz skupine burbonk ob južni fasadi frančiškanskega samostana na Kostanjevici, pred vhodom v Škrabčevo knjižnico. Izbor lokacije te zbirke vrtnic je povezan z znano francosko dinastijo, iz katere zadnji francoski kralj počiva v grobnici na Kostanjevici. Prvi del projekta bo zaključen predvidoma pred začetkom poletja.