Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Mednarodna noč netopirjev na gradu Rihemberk, 26. avgust 2017

DATUM OBJAVE 22. avgust 2017
VIR Mestna občina Nova Gorica

Mestna občina Nova Gorica, lastnica ponovno odprtega gradu Rihemberk, se pridružuje Mednarodni noči netopirjev, ki se bo odvijala 26. in 27. avgusta. Mednarodna noč netopirjev je dogodek, ki v več kot 30 državah sveta poteka že vse od leta 1997. Namenjena je širjenju znanja o netopirjih in osveščanju najširše javnosti o pomenu teh malih letečih sesalcev z izjemnimi sposobnostmi in nenadomestljivo vlogo v ekosistemu. Na gradu Rihemberk so doslej opazili kar 11 vrst netopirjev, med njimi veliko število močno ogroženih velikih podkovnjakov in vejicatih netopirjev, za katere predstavlja grad verjetno nenadomestljivo poletno domovanje in »porodnišnico«.

Vse, ki si želijo te zanimive in človeku koristne nočne živali bolje spoznati, vabimo v soboto, 26. avgusta 2017, ob 19. uri na grad Rihemberk na praznovanje Mednarodne noči netopirjev 2017.

Večer se bo začel s predavanjem Netopirji na gradu Rihemberk in v okolici. Predaval bo biolog Primož Presetnik, ki se že vrsto let ukvarja s preučevanjem in varstvom netopirjev. Predavanju bo sledil nočni »netopirski sprehod« po gradu Rihemberk in njegovi okolici, na katerem bodo udeleženci s pomočjo ultrazvočnih detektorjev poslušali netopirje.

Zaradi zagotavljanja nemotenega opazovanja netopirjev je število udeležencev omejeno. Obvezne so prijave na naslov grad.rihemberk@gmail.com (do zasedbe mest).
Udeleženci naj s seboj prinesejo ročne svetilke.

Več o netopirjih in Mednarodni noči netopirjev lahko preberete na spodnjih povezavah:
www.eurobats.org/international_bat_night
www.sdpvn-drustvo.si/
www.sdpvn-drustvo.si/zivljenje_ponoci.html
4d.rtvslo.si/arhiv/slovenska-kronika/174484136
4d.rtvslo.si/arhiv/dokumentarni-filmi-in-oddaje-izobrazevalni-program/174302315

Praznovanje se bo v Braniku in na gradu Rihemberk nadaljevalo tudi v nedeljo, 27. avgusta 2017, z B'ndimsko kvatrnico – obujeno tradicijo vaškega sejma. Kvatrnica je bila izvorno zadnji od štirih letnih sejmov, za izvedbo katerih je goriški grof pravice podelil Braničanom. Namenjen je bil pripravi na trgatev, b'ndimo, od koder tudi njegovo ime.

V okviru praznovanja bo v nedeljo organiziran voden sprehod iz Branika do gradu Rihemberk po stari grajski poti in spoznavanje rihemberških zgodb na lokaciji sami. Več na www.branik.si in www.facebook.com/UstvarjalnaDruzenjaVBraniku.