Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Tek treh vrhov ob 100. obletnici konca bojev na goriških vrhovih

DATUM OBJAVE 07. november 2017
VIR Mestna občina Nova Gorica

Javni zavod za šport Nova Gorica organizira ob 100-letnici konca bojev na goriških vrhovih gorski Tek treh vrhov z mednarodno udeležbo. Prva tovrstna prireditev na Goriškem, ki bo v nedeljo, 12. novembra 2017, je organizirana v spomin in opomin, da se grozote, ki so se v naših krajih dogajale pred 100 leti, ne bi ponovile. Tek bo povezal tri vrhove, Sabotin, Sveto goro in Škabrijel, ter simbolno dve mesti, Novo Gorico in Gorico. Start in cilj teka bo v Kajak centru v Solkanu, tekači pa bodo v povprečju zanj porabili dobre 4 ure. Doslej je na tek prijavljenih 200 tekačev iz petih držav, organizatorji pa jih do nedelje pričakujejo še približno 50. 

Na današnji novinarski konferenci v Kajak centru v Solkanu, ki je že zdaj priljubljena točka obiskovalcev z obeh strani meje, sta prvi tovrstni tek pozdravila novogoriški župan Matej Arčon in goriški župan Rodolfo Ziberna. Oba sta poudarila velik pomen tovrstnih prireditev ter dejstvo, da sodelovanje med obema Goricama ne poteka zgolj na simbolni ravni temveč tudi v praksi. Izpostavila sta naravno povezanost obeh mest in lepote goriškega prostora. Novogoriški župan Matej Arčon je ob tem poudaril, da tovrstna prireditev pomebno prispeva tudi k turistični promociji prostora. 

Miha Repič, vodja prireditve, je povedal, da se je ideja za ta zahteven gorski tek v njem porajala že nekaj let, in sicer zlasti pri druženju s tekači z obeh strani meje. K nastanku ideje je prispevalo tudi njegovo občudovanje naravnih lepot tega prostora, zgodovine ter tudi odlični pogoji za izvedbo tovrstne prireditve. Poleg teka na 28 km bosta organizirana še tek na 12 km, otroški tek ter voden pohod na Sabotin. Start bo v nedeljo, 12. novembra, ob 9. uri v Kajak centru v Solkanu, cilj pa prav tako v Kajak centru, in sicer s prihodom v cilj najkasneje ob 15.30. Proga je nekaj posebnega, saj poteka v celoti po poteh prve svetovne vojne, jarkih, okopih, kavernah ter vključuje prečkanje reke Soče z raftom. Dolžina proge je 28 km s 1675 metri vzponov in ravno toliko spustov. Zahtevnejši odseki so kamniti (Sabotin), blatni (spust s Škabrijela), spolzki (kaverna Sveta Gora, Sabotin). 

Pri organizaciji teka se jim je pridružilo še društvo iz sosednje Gorice Gruppo Marciatori Gorizia, ki ima sicer doslej izkušnje zgolj s cestnimi teki, prav sodelovanje pri tem gorskem teku pa jim po besedah predsednika društva Emiliana Feleppa pomeni dodatni izziv. Organizatorji si želijo, da bi tek ob podpori obeh občin organizirali tudi v prihodnjih letih. Prepričani so tudi, da bo zaradi posebnosti in naravnih lepot v prihodnje pritegnil vse več tekačev.

Več informacij na povezavi: http://trail3v.eu/ 

 

Fotografije: Mateja Pelikan