Chardonnay 2017 s kmetije Kraljič in Cabernet Sauvignon 2012 iz kleti Saksida letošnji protokolarni županovi vini

datum: 04.04.2019

kategorija: V središču

Vina v Mestni občini Nova Gorica ustvarjajo vinarji, ki jih odlikujejo znanje, tradicija in ljubezen do zemlje. Spoj prsti in vinarjevega dela s trto ter vzgoja vina v vinski kleti oblikuje vrhunsko vino, ki si zasluži posebne protokolarne predstavitve in se kosa z najboljšimi. Letošnji izbor županovega protokolarnega vina je največ točk namenil dvema vinoma, in sicer belemu vinu Chardonnay 2017 Kmetije Kraljič, ki jo vodi Ivo Čotar iz Tabora, ter rdečemu vinu Cabernet Sauvignon 2012 vinarke Ingrid Saksida iz Zalošč

Svečana razglasitev županovega belega in rdečega vina Mestne občine Nova Gorica za leto 2019 je potekala minulo nedeljo v Šempasu v okviru 13. Festivala vin in oljčnega olja Šempas, ki ga je organizirala Turistična zveza TIC Nova Gorica v sodelovanju s tamkajšnjo krajevno skupnostjo. Turistična zveza je jeseni pripravila pravilnik, povabila vse vinarje iz novogoriške občine k udeležbi ter organizirala ocenjevanje. Prispela vina je ocenila strokovna komisija pod vodstvom Ivana Peršolje, predsednika Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije. Vinarji v mestni občini so na izbor poslali 19 vzorcev vin, in sicer devet belih, en rose in devet rdečih. Komisija je imela težko delo, saj je tudi letos izbirala med vrhunskimi vini, ki se kalijo na izbranih legah Spodnje Vipavske doline. 

Sodelovanje na izboru županovega protokolarnega vina je za vinarje mestne občine posebna priložnost, saj se zmagovalna vina predstavljajo ob različnih dogodkih, župan dr. Klemen Miklavič pa jih kot protokolarno darilo podarja domačim in tujim gostom ter jim ob tem predstavi izjemni vinorodni okoliš Vipavske doline ter odlične vinarje, ki so s svojimi vini zasloveli tudi v mednarodnem prostoru. 

 

 

Županovo vino 2019