Odprli smo Park spominčic

datum: 15.10.2019

kategorija: V središču


Na današnji dan,15. oktobra, obeležujemo mednarodni dan otrok, ki so umrli med nosečnostjo ali kmalu po rojstvu. Mestna občina Nova Gorica je na pokopališču v Stari Gori uredila Park spominčic, kjer se bodo starši tudi na Goriškem odslej lahko poslovili od svojih umrlih otrok. Park spominčic obsega površino za raztros pepela na vzhodnem delu prve poljine obstoječega pokopališča. 


Na krajši slovesnosti ob odprtju parka so se v Stari Gori danes zbrali predstavniki društva Solzice, Splošne bolnišnice "Dr. Franca Derganca" Nova Gorica, Mestne občine Nova Gorica, Komunale Nova Gorica d.d., izvajalcev del in starši ter se skupaj poklonili spominu prezgodaj umrlih otrok. Petra Paver, predsednica društva Solzice, kjer nudijo svetovanje in podporo družinam v najtežjih trenutkih ob izgubi otroka, je povedala, da je odprtje takega spominskega parka izjemno pomembno za vse svojce umrlih otrok, saj dobijo prostor slovesa in spomina ter se vanj lahko vedno znova vračajo. 


Pobudnici postavitve tega parka sta bili poleg društva Solzice prim. Neda Bizjak, dr. med., spec. gin. in por. ter Ruža Nanut, dipl. med. sestra, odgovorna sestra za šempetrsko porodnišnico. Neda Bizjak je povedala, da zelo ceni strokovno pomoč društva, ki družbo osvešča in podpira starše, ki se soočajo z izgubo. Zahvalila se je vsem, ki so pripomogli k temu, da smo tudi na Goriškem dobili park spomina, ki je v procesu žalovanja svojcev izjemnega pomena. Ruža Nanut pa je povedala, da si je za park prizadevala prav zato, da bi pomagala vsem staršem, ki se soočajo s tako težko izkušnjo. Podžupanja Mestne občine Nova Gorica mag. Elena Zavadlav Ušaj je poudarila pripravljenost mestne občine, da je prisluhnila pobudi in uredila Park spominčic ter dodala, da bo mestna občina podprla društvo Solzice pri organizaciji vsakoletnih spominskih slovesnosti v parku. Ob zaključku odprtja parka je v njem že zagorela prva bela svečka
 

Park spominčic; Foto: Foto Lado  Park spominčic; Foto: Foto Lado

Park spominčic; Foto: Foto Lado Park spominčic; Foto: Foto Lado