Obisk islamske skupnosti na Goriškem: povezuje obe Gorici

datum: 22.01.2020

kategorija: V središču

Islamska skupnost v Novi Gorici posveča veliko pozornost integraciji in spoznavanju slovenske kulture ter jezika. Tako je tudi današnje srečanje na mestni občini potekalo v tekoči slovenščini. Posebej razveseljuje dejstvo, da so v novogoriški džemat vključeni muslimani, živeči v obeh Goricah, kar predstavlja praktičen primer organizacije prebivalcev čezmejnega somestja. 

V Džematu* Nova Gorica se srečujejo muslimani, ki so na Goriško prišli predvsem iz Bosne in Hercegovine, južne Srbije, Kosova, Severne Makedonije in Albanije. Vodi ga Hamza-ef. Muratspahić, ki ga je danes skupaj s Hirzetom Zenkovićem, članom Izvršnega odbora novogoriškega džemata, sprejel župan dr. Klemen Miklavič. Srečanje je bilo namenjeno izmenjavi informacij med islamsko skupnostjo in vodstvom mestne občine ter krepitvi medsebojnega sodelovanja. 

Župan dr. Klemen Miklavič je gostoma predstavil povezovanje Nove Gorice in Gorice ter željo, da vrnemo sijaj Gorici, ki je pred prihodom fašizma živela kot multikulturno mesto: »Naš cilj je, da slabe izkušnje 20. stoletja pustimo za nami in prekinjeno dediščino ponovno oživimo. Imamo jasne ambicije postaviti čezmejno mesto, zato je zelo pozitivno, da novogoriški džemat že deluje čezmejno. To informacijo bom prenesel tudi goriškemu županu Rodolfu Ziberni.« Župan se je dotaknil tudi načrtov za pomlajevanje mesta: »Želimo ustvariti prijetno bivalno okolje za mlade in vse generacije prebivalcev Nove Gorice.« 

Imam Hamza-ef. Muratspahić je povedal, da mu je Nova Gorica prirasla k srcu kot mesto kulture ter srečanja različnih narodov. Povedal je, da v islamski skupnosti na Goriškem spoštujejo slovenski jezik ter kulturo in si prizadevajo za integracijo. 

Letos mineva deset let od nakupa objekta na Erjavčevi ulici 34a v Novi Gorici, kjer se muslimani srečujejo in opravljajo svoje verske obrede. Trenutno štejejo 150 članov, njihovo število pa se iz leta v leto povečuje. V skupnosti skušajo, kot je poudaril imam, vzgajati moralne in etične osebe, ki spoštujejo skupnost in razumejo sodobnost. Prav tako spodbujajo strpnost in razumevanje s pripadniki drugih verskih skupin. Imam je povedal, da v vseh letih delovanja islamske skupnosti na Goriškem niso zaznali težav. Zadovoljni so tudi z odnosom vodstev osnovnih šol v mestni občini, ki otrokom muslimanskih družin pri šolski prehrani omogočajo prilagojen jedilnik skladno z islamsko kulturo. Županu se je zahvalil za sprejem in pripravljenost za sodelovanje ter razumevanje islamske skupnosti na Goriškem. 

Imam in župan sta se ob koncu srečanja dogovorila za tradicionalna novoletna srečanja, ki bodo namenjena izmenjavi informacij in krepitvi sodelovanja med mestno občino in islamsko skupnostjo na Goriškem. 

 

 

Sprejem predstavnikov islamske skupnosti na Goriškem, 22. januar 2020 (Foto: Mateja Pelikan)Sprejem predstavnikov islamske skupnosti na Goriškem, 22. januar 2020 (Foto: Mateja Pelikan)Sprejem predstavnikov islamske skupnosti na Goriškem, 22. januar 2020 (Foto: Mateja Pelikan)Sprejem predstavnikov islamske skupnosti na Goriškem, 22. januar 2020 (Foto: Mateja Pelikan)

Fotografije: Mateja Pelikan

 

*Džemat je za muslimane osnovna in najmanjša organizacijska enota. V džematu muslimani opravljajo svoje verske dolžnosti in izvajajo različne dejavnosti. Praviloma ga sestavlja skupina najmanj 100 muslimanskih gospodinjstev, ki živijo na enem območju in so medsebojno povezana pri opravljanju skupnih islamskih dolžnosti.