Način prehajanja meje na kontrolni točki na Erjavčevi ulici v Novi Gorici

datum: 08.05.2020

kategorija: Koronavirus

Nova kontrolna točka na Erjavčevi ulici v Novi Gorici bo z jutrišnjim dnem odprta za dnevne delovne migrante in druge osebe na podlagi potrdila lokalne skupnosti, ki upravičuje nujnost prestopa državne meje zaradi nujnega izvajanja gospodarskih in kmetijskih čezmejnih dejavnosti ter za obisk ožjih družinskih članov. Tako določajo spremembe vladnega Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja COVID-19, na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije. 

Kontrolna točka na Erjavčevi ulici bo od jutri, 9. maja, dalje odprta vsak dan med 6. in 21. uro, in sicer za pešce, kolesarje ter motorna vozila (tovorna vozila so izvzeta). Kontrolo bo izvajala policija. 

Dnevni delovni migranti bodo za prehod potrebovali potrdilo delodajalca (tako kot že doslej na kontrolni točki v Vrtojbi). Osebe, ki bodo kontrolno točko na Erjavčevi ulici prehajale zaradi nujnega izvajanja gospodarskih in kmetijskih čezmejnih dejavnosti ter za obisk ožjih družinskih članov, bodo za prehod potrebovale potrdilo lokalne skupnosti

Vlogo za pridobitev potrdila za potrebe prestopa državne meje lahko občani dobijo na recepciji mestne občine ali na spletni strani. Mestna občina Nova Gorica sprejema vloge za pridobitev potrdila po pošti na naslov mestna.obcina@nova-gorica.si ali osebno na recepciji. Potrdila bomo na mestni občini izdali v najkrajšem možnem času in o izdaji potrdila takoj obvestili prosilca. Vloge, oddane danes do 22. ure, bomo skušali rešiti že jutri. Vloge, ki bodo prispele od ponedeljka, 11. maja dalje, bodo obravnavane v okviru delovnika občinske uprave.

Glede prehajanja kontrolne točke na Vrtojbi sporočamo, da se po novem odloku izjemam od obvezne karantene dodajajo:

  • čezmejni tedenski delovni migranti, ki imajo dokazilo o delovnem razmerju v sosednji državi oziroma s podpisano izjavo utemeljijo razlog za prehajanje meje kot tedenski delovni migranti,
  • čezmejni dnevni migranti, ki imajo dokazilo o načrtovanem zdravstvenem pregledu ali posegu v Republiki Sloveniji ali sosednji državi na dan prehoda meje.

Še vedno velja, da mora imeti oseba ob vstopu v Italijo izpolnjen obrazec: samoizjava v skladu s 46. in 47. členom 445/2000. Na voljo je na spletni strani novogoriške mestne občine na naslovu www.nova-gorica.si (v zavihku Koronavirus info - Osnovne informacije).