Vabljeni na odprtje doživljajskega igrišča ob potoku Koren

datum: 15.07.2022

kategorija: V središču

Logotipi

Mestna občina Nova Gorica in Mladinski center Nova Gorica vabita vse občanke in občane na odprtje doživljajskega igrišča, ki se nahaja v stari drevesnici ob potoku Koren. Odprtje bo v torek, 19. julija 2022, ob 16.00.  

Doživljajsko igrišče, prvo te vrste v Mestni občini Nova Gorica, je znotraj participativnega proračuna predlagala občanka Eva Zucchiati. Občanke in občani so njeno idejo prepričljivo podprli, Mestna občina Nova Gorica pa je njeni ideji namenila 10.000 evrov. Na novinarski konferenci, ki smo jo pripravili včeraj, je Zucchiati povedala, da bo doživljajsko igrišče raslo in živelo tako, kot si bodo želeli otroci. Prvi obiskovalci so na bližnja drevesa že obesili prve želje za obogatitev igrišča. Na igrišču je tudi nabiralnik, kjer lahko občanke in občani pristojnim zaupajo svoje ideje za nadaljnji razvoj področja.  

To je že tretja pridobitev znotraj participativnega proračuna na tem področju. Občanke in občani so namreč na tem področju v preteklosti izglasovali ureditev sprehajalnih poti in širitev nogometnega igrišča. Izkazalo se je, da je doživljajsko igrišče dobra popestritev tega idiličnega območja ob potoku Koren. Območje je senčno, obiskovalce vabijo lesene klopce in pa pester program, ki ga letos tam koordinira Mladinski center Nova Gorica. Obiskovalci bodo lahko kiosk Mobilet (potujočo leseno nočno omarico) obiskovali vsak dan do 21.00 ure vse do konca septembra, poleg športnih in drugih rekvizitov pa bo v Mobiletu moč kupiti tudi brezalkoholno pijačo in sladoled.  

Župan dr. Klemen Miklavič je ob tem povedal, da »področje ob potoku Koren skupaj z Rafutskim parkom in Goriškim gradom postaja zeleno srce urbanega območja obeh Goric. Razvoj zelenega območja ob Kornu je odlična kombinacija strateške vizije razvoja zelenega urbanega območja, ki jo imamo na Mestni občini Nova Gorica in kombinacija želja občank in občanov. Ta zeleni kotiček v neposredni bližini urbanega dela mesta, je tako plod sodelovanja Mestne občine in občank ter občanov«.  

Na območju vodotoka Koren mestna občina izvaja tudi projekt URBiNAT, ki temelji na inovativnem in na naravi temelječem prostorskem načrtovanju z namenom oživitve in povezovanja degradiranih območij. Z na naravi temelječimi in trajnostnimi načeli stremi k ponovni oživitvi degradiranih območij, ki so neposredno vezana na urbana območja. Cilj projekta je oblikovati nove »zelene javne prostore« in ustvarjati nove urbane, socialne in naravne povezave z bližnjimi stanovanjskimi skupnostmi.

V preteklosti je bil vodotok izpostavljen preveliki onesnaženosti zaradi neprimerne komunalne infrastrukture. Z začetkom izgradnje Centralne čistilne naprave Nova Gorica se je kvaliteta vode Korna izboljšala. Potok Koren je edini večji rečni sistem, ki teče skozi mesto Nova Gorica, prečka državno mejo ter nadaljuje svojo pot na italijanski strani in skupaj z naravnim spomenikom, gozdom Panovec, tvori naravni povezovalni člen med obema Goricama. S pomočjo naravnih rešitev in zelene infrastrukture bomo izvedli pilotne aktivnosti, ki bi prostor oživile in ga povezale z urbaniziranim delom mesta Nova Gorica.

 

Kiosk Mobilet obratuje od ponedeljka do petka, od 17. do 21. ure. Pregled dejavnosti si lahko ogledate na Facebook profilu Zeleni kiosk Mobilet na sledeči povezavi: https://www.facebook.com/Mobilet2022

NovinarskaMobilet_14-7-2022_fMatejaPelikan-3586  NovinarskaMobilet_14-7-2022_fMatejaPelikan-3600  NovinarskaMobilet_14-7-2022_fMatejaPelikan-3603  NovinarskaMobilet_14-7-2022_fMatejaPelikan-3637

Foto: Mateja Pelikan