Okusi ob meji 2025
Ta največja enogastronomska prireditev v severovzhodni Italiji bo letos potekala že 20. zapovrstjo. V letu evropske prestolnice kulture bo na dogodku prisotnih več kot 400 stojnic, kar je največ doslej. Razporejene bodo v 19 četrti, kjer bo zastopanih okoli 50 držav. Prvič se na Trgu Evrope v okviru GO! 2025 predstavlja brezmejna četrt.
Salon okusa se vrača s pogovori, degustacijami in glasbo med Furlanijo in Brdi: tu bo tudi uradna otvoritev s Fabriziem Nonisom in Giorgionejem ter kuharskim pogovorom o friki, kuhinjah z vsega sveta. Obiskovalcem bo na voljo odkrivanje Gorice in Nove Gorice z vodenimi ogledi in izleti. Muzeji in razstave v Gorici bodo za obiskovalce prireditve odprti brezplačno. Na voljo bodo dodatni vlaki in brezplačni avtobusi.
»Okusi so postali nepogrešljiv dogodek na državni ravni,« poudarja župan Gorice Rodolfo Ziberna, »in so letos še bolj kot v prejšnjih letih gastronomsko središče Evrope. Ta posebna izdaja, ki jo bo obogatil kulturno-gastronomski dogodek Brezmejnih Okusov, je začetni korak projekta, ki želi postati skupna dediščina obeh mest in celotnega območja.« Srce prireditve ostajajo četrti, kjer se prepletajo okusi in identitete z vsega sveta. Od italijanske četrti do prenovljene četrti Severne Evrope na Travniku, kjer bo gostoval tudi food truck Io Sono Friuli Venezia Giulia z regionalnimi specialitetami in dogodki – od srednjeevropskega vzdušja Avstrije, Francije in Srednje Evrope do arom Amerik, Afrike, Avstralije in Orienta. Območje bodo obogatile nove stojnice, posvečene vegetarijanski in veganski kulinariki, ulični hrani (truck food) ter morskim kuhinjam, za vključujočo in kozmopolitsko izkušnjo. Na Trgu sv. Antona bo zaživel Salon okusa, ki ga pripravlja združenje A Local Feeling, pod umetniškim vodstvom Isabelle Lupi in Alojza Felixa Jermanna – stičišče kuhinje, vina, glasbe in umetnosti. Tu se bodo zvrstile degustacije, razstave in pogovori, začenši z uradno otvoritvijo v četrtek, 25. septembra, ko bosta – po uradnih nagovorih ob 17. uri – prisotna dva vrhunska gosta italijanskega kulinaričnega sveta: Fabrizio Nonis, ki je televizijskemu občinstvu znan pod vzdevkom El Bekér, in Giorgione (Giorgio Barchiesi), cenjen gostinec, ki je postal priljubljen z znamenito televizijsko oddajo “Giorgione – Orto e Cucina”. V središču njunega kuharskega pogovora bo frika. V naslednjih dneh bo Salon okusa ponudil srečanja z uglednimi gostinci in mladimi pridelovalci iz Furlanije in Brd, degustacijske trenutke, umetniške instalacije in DJ-nastope ter še enkrat potrdil svojo vlogo križišča družabnosti in kulture.
»Izvedba v letu 2025 pomeni nov korak naprej – poudarja pristojni občinski odbornik Luca Cagliari – saj širi tematske četrti in krepi mednarodno razsežnost. Salon okusa je njegovo pravo srce, ki zna združevati družabnost in kulturo, medtem ko se mesto odpira evropskemu prizorišču, ki odraža identiteto in ambicije Gorice.«
Mednarodno dušo festivala v polnosti uteleša Brezmejna četrt, ki jo bosta v petek, 26. septembra, uradno odprla župana Gorice in Nove Gorice. »Pripravili smo poseben dogodek – komentira župan Mestne občine Nova Gorica Samo Turel – ki združuje tradicijo in pogled v prihodnost. Brezmejni Okusi predstavljajo lokalno enogastronomsko ponudbo ob ponudbi ostalih evropskih prestolnic kulture, obogateno z okroglimi mizami, glasbo in razmisleki o prihodnosti hrane.«
Prvič bodo Okusi ob meji prisotni tudi na Trgu, simbolu povezovanja Gorice in Nove Gorice. V brezmejni četrti bo prostor za pobude, kot je ECoC Taste Hub, kjer bodo prihodnje evropske prestolnice kulture predstavile svoje lokalne kulinarične posebnosti: Chemnitz, Nemčija (2025), Trenčín, Slovaška (2026), Oulu, Finska (2026) in České Budějovice, Češka. Posebno pozornost bodo pritegnile Brezmejna vinska cesta društva Senza Meja, pa tudi SPF GO! 2025 projekt GO! Pasta, posvečen polnjenim testeninam – od cjarsonov do žlikrofov. EZTS GO pripravlja tudi voden ogled prenovljenega Trga Evrope (informacije in rezervacije na euro-go.eu).
Brezmejna četrt bo povezana s središčem Gorice z brezplačnim avtobusom. Pomembno vlogo ima tudi Dežela Furlanija - Julijska krajina, ki sodeluje z razstavnim prostorom “Io sono Friuli Venezia Giulia” na Travniku ter s podporo regionalnih institucij. »Letos smo še posebej ponosni, da podpiramo ta dogodek – poudarja deželni odbornik za turizem Sergio Emidio Bini – saj predstavlja vrhunec izjemne sezone rasti turizma v deželi FJK. Okusi ob meji postavljajo Gorico v središče nacionalnega in mednarodnega prizorišča ter privabljajo na tisoče obiskovalcev iz Italije in tujine.« Osrednjo vlogo ima tudi kulturna razsežnost. PromoTurismoFJK pripravlja vodene oglede in sprehode med kraji spomina ter mestnimi kotički, medtem ko bodo glavni muzeji in kulturne ustanove brezplačno odprti za javnost, z razstavami, ki segajo od Zorana Mušiča do multimedijskih poti in inovativnih instalacij. Nazadnje pa bo po zaslugi sodelovanja z italijanskimi železnicami - Trenitalia in brezplačnimi avtobusi dostop do mesta enostaven in trajnosten, s posebnimi vlaki in okrepljenimi povezavami. Informacije na trenitalia.it.
Vir: Vuesse&C – volpe&sain comunicazione